ACTUALITATE 24 septembrie 2014

„Copiii trebuie scoși în natură”

de Székely Emőke | 515 vizualizări

Proiectul „Păsările. Aripile. Viitorul.” a luat sfârșit printr-o expoziţie foto

După organizarea și derularea cu succes a celor trei componente ale sale, proiectul „Păsările. Aripile. Viitorul.” a luat sfârșit, și nu cred că ar fi existat o încheiere mai bună decât o expoziție de fotografii realizate la Ziua Biodiversității, Concursul de Ornitologie „Cip-Cip” și tabără „Young Ranger” din Delta Dunării. Proiectul a fost implementat de Societatea Ornitologică Română – Sucursala Covasna „Falco Tinnunculus”, Cercul de Ornitologie „Mugurar” al Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”.

Sprijinul Prefecturii

La evenimentul de încheiere a programului au participat prefectul Marius Popica, precum și cele două directoare ale Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Luminiţa Costea şi Maria Băilă. Prefectul a mărturisit că proiectul este pe placul lui și i-a asigurat pe cei de la SOR că îi va sprijini și în continuare.

Astfel de inițiative, de a găsi copiilor o variantă pentru a ieși, pentru a fi în natură, să aibă alte preocupări decât cele uzuale, trebuie neapărat sprijinite. Chiar mă bucur că un astfel de proiect a fost derulat și a avut și rezultate foarte bune, așadar nu pot decât să felicit pe toată lumea care a fost implicată în acest proiect. Doresc să găsim variate și pe viitor prin care să le dăm opțiuni copiilor să stea în natură, să protejeze natura, să o înțeleagă și să o respecte pentru că depinde foarte mult de noi ce variantă le dăm copiilor noștri. Atâta timp cât nu le dăm variante, vor merge în puburi sau cine știe unde, fie își petrec timpul în fel de fel de locuri care nu sunt sănătoase. Creând însă astfel de condiții eu zic că merită să muncim și să găsim soluții pentru a avea opțiuni. Tentațiile sunt foarte multe în ziua de azi, copiii pot găsi tot felul de variante de a-și petrece timpul liber și e bine să le găsim noi variante bune, sănătoase și apropiate de natură. Și noi pe zi ce trece ne depărtăm tot mai mult de natură și asta se simte și în felul în care ne purtăm, suntem stresați tot timpul din cauza faptului că ne depărtăm din ce în ce mai mult de natură, și nu e bine. Vă felicit și dați-ne motive să fim în natură și atunci vom fi mai bucuroși, și vă susținem la maxim în următoarele astfel de acțiuni” – a declarat prefectul Marius Popica.

P1220973

Ar fi nevoie de mai multe proiecte de acest fel

Conducerea CNMV a sprijinit proiectul „Păsările. Aripile. Viitorul”, iar cele două directoare ale școlii sunt de părere că pe viitor ar fi nevoie de mai multe astfel de inițiative pentru că educația ecologică înseamnă de fapt sănătate. „Am fost deschiși de la început către această colaborare pentru mediu, și dacă acest mediu noi îl facem cât mai frumos și cât mai curat, atunci și copiii noștri vor fi mai frumoși și mai curați, și mai sănătoși. Am fost deschisă atât pentru Cercul de ornitologie care deja funcționează și are o istorie, și am spus da oricărei inițiative de educație pentru mediu, educație ecologică, tot ce înseamnă sănătate, de fapt. Pentru că asta înseamnă în fond. De câte ori ne-au cerut sprijinul să fim gazde, să ne implicăm, să îi susținem, noi niciodată nu am spus nu, și nu cred că putem să spunem nu la astfel de inițiative care promovează de fapt binele, frumosul și sănătatea copiilor” – a declarat directoarea adjunctă a CNMV, Maria Băilă. La rândul ei, directoarea Luminița Costea a menționat că s-ar bucura să fie cât mai multe asemenea inițiative pentru copii. „Copiii nu au ce face. Prea multe lucruri nu pot face în orașul acesta, și atunci e preferabil să participe la astfel de activități” – spune Luminița Costea.

Succes pe toate planurile

Coordonatoarea proiectului, Anamaria Lazăr, a prezentat cele trei componente ale proiectului, spunând că succesul a fost total, copiii, dar nu numai, au participat cu plăcere la activitățile ornitologice, motiv pentru care acestea vor continua și în viitor.

„Prima componentă a fost organizarea Zilei Biodiversității în Sfântu Gheorghe. Copiii au fost implicați direct în a înțelege biodiversitatea urbană, am încercat să le explicăm tinerilor participanți că și orașele au rolul lor în menținerea unui mediu curat și am avut ateliere de pictură, origami, precum și o expoziție de fotografii. Evenimentul a fost organizat cu ajutorul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni și al Asociației Cultural Științifice a Carpaților Răsăriteni, și a fost un eveniment foarte iubit de copii” – a declarat Anamaria Lazăr.

Cea de a doua componentă a fost cea de-a doua ediție a concursului regional de ornitologie „Cip-Cip”, la care anul acesta au participat echipe din 7 județe. Anamaria Lazăr a spus că anul acesta concursul a fost introdus în calendarul Ministerului Educației, și că și-ar dori ca acesta să devină olimpiadă școlară de ornitologie. Tot planuri mari legate de acest concurs are și președintele Asociației „Alutus”, Cătălin Lazăr, care și-ar dori ca acest concurs să obțină apreciere internațională. Oricum ar fi, la anul „Cip-Cip” va fi un concurs național, rămâne de văzut care vor fi acele probe pe care organizatorii le vor pregăti copiilor.

În Deltă

La mijlocul lunii august – începutul lunii septembrie a avut loc cea de-a treia ediție a taberei de ornitologie din Delta Dunării, aceasta fiind și cea de-a treia componentă a proiectului, și cea mai îndrăgită și așteptată de copii. Anamaria Lazăr a declarat că anul acesta tabăra a numărat 150 de membri, care au fost constrânși de împrejurări să fie împreună pentru că apele au fost mari și astfel nu au mai fost posibile plimbări lungi pe uscat. Fotografii din tabără dar și de la celelalte evenimente sunt expuse așadar la subsolul CNMV. Planul organizatorilor este acela de a duce această expoziție în următoarele luni în mai multe localități din țară, din Maramureș până la Tulcea.

Valoarea totală a proiectului „Păsările. Aripile. Viitorul.” este de aproape 40.000 de lei și este finanțat în special de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, în urma selecției naționale din cadrul segmentului „Spaţii verzi. Arii naturale protejate”. Proiectul a fost susținut printre alții de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, SMURD Sibiu, Salvamont Sibiu, Rezervația naturală Biosfera Delta Dunării, Navrom și Covasna Media Group.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.