ACTUALITATE 25 septembrie 2014

Primarul Antal Árpád: „În 10 ani cartierul Őrkő va fi doar o amintire”

de Székely Emőke | 959 vizualizări

Faptul că locuitorii cartierului Őrkő produc neplăceri celor care stau în zonă nu este o noutate, însă primarul Antal Árpád spune că în decurs de 10 ani acest cartier nu va mai fi pata neagră a orașului.

Camere de supraveghere şi oameni nemulțumiți

Cei care locuiesc pe străzile din apropierea cartierului Őrkő se confruntă zilnic cu romii care vin și sparg sau fură cam tot ce apucă. Autoritățile încearcă să facă față, însă reușita nu este întotdeauna pe măsura așteptărilor. „De când au început să cadă nucile, țiganii vin zilnic la furat. Odată i-am găsit cocoțați pe gard, altădată aruncau cu pietre în nuc după fructe, iar pietrele au căzut pe mașină, altădată i-am văzut cum pescuiau nucile pe sub poartă. Nimic nu îi sperie, nu le pasă de nimic. Ne certăm cu ei, îi gonim, pentru ca după puțin timp să fie din nou aici” – ne-a declarat un localnic.

Primarul Antal Árpád este în cunoștință de cauză și spune că administrația publică locală a montat în ultima perioadă 31 de camere de supraveghere prin care să crească siguranța cetățenilor din oraș, din care 7 camere sunt în zona Őrkő. Primarul a mai spus că pentru prevenirea faptelor ilegale, Poliția Locală, Poliția Județeană și Jandarmeria Covasna au organizat joi dimineață a razie în cartier. „A fost o acțiune amplă, la care au participat peste 100 de oameni ai legii. Aceștia au legitimat 323 de persoane, au confiscat mai multe mașini și cai și au identificat și suspecții unui caz penal” – a declarat Antal Árpád.

Poliția Locală – personal insuficient

Anul trecut Primăria a înființat un post de poliție locală chiar în cartier, însă acesta a fost închis ulterior. Antal spune că motivul a fost pe de o parte acela că polițiștii sunt mai eficienți dacă patrulează și nu stau într-un loc, iar pe de altă parte din cauza lipsei de personal de la Poliția Locală, prin acest post permanent a fost greu să se asigure personalul necesar patrulării în oraș. Cu toate acestea polițiștii locali patrulează zilnic în cartierul romilor, iar în cazul în care găsesc nereguli, cheamă întăriri de la IPJ și Jandarmerie. „Le cer oamenilor să semnaleze dacă întâmpină nereguli, dacă văd ilegalități pentru că numai prin crearea unui sistem în care să ia parte atât autoritățile, cât și cetățenii, putem stopa această problemă. Niciodată nu vor putea Poliția sau Jandarmeria să asigure o prezență pe măsura așteptărilor locuitorilor din zonă” – spune primarul.

La fel ca Sing-Sing

Edilul a mai spus că în 10 ani Őrkő va fi o amintire, și este de părere că afirmația nu este prea îndrăzneață. „Nimeni nu m-a crezut când am spus că vom elibera blocul Sing-Sing, și iată că am reușit. Prin muncă, perseverență, reguli stricte și desigur cu bani, am reușit să transformăm practic cartierul Ciucului într-unul locuibil, cu criminalitate scăzută. Acum 3 ani de zile nici măcar șefii instituțiilor nu m-au crezut că această problemă va fi rezolvată, și iată că acum mai avem doar câteva familii acolo, care vor fi mutate până în iarnă. Vom intra în iarnă cu Sing-Sing-ul închis, vor fi funcționale doar etajele unde este adăpostul de noapte” – spune primarul. În ceea ce privește locul unde s-au mutat familiile evacuate din blocul problemă din cartierul Ciucului, o parte din ei au mers în apartamentele sociale de pe strada Lunca Oltului, iar cei care nu au vrut să accepte regulile impuse de autorități, au părăsit localitatea. Cei care și-au dat silința să ducă o viață normală, au intrat în programele ONG-urilor și ale bisericilor, însă doar 3 familii s-au mutat în Őrkő.

Se caută fonduri

Antal Árpád spune că de când au introdus diferite hotărâri locale cu privire la problema romilor, rezultatele nu au întârziat. „De când am introdus regula potrivit căreia este interzisă circulația căruțelor în oraș, numărul căruțelor a scăzut cu 85%, iar numărul cailor a scăzut cu 40%. Nu toți au acceptat regula, și au plecat din oraș” – spune primarul. Cât despre modul în care dorește să rezolve problema din Őrkő, acesta a spus că Sfântu Gheorghe are posibilitatea de a rezolva acest inconvenient prin diferite programe sociale, sanitare și prin crearea de locuri de muncă. „Nu vom investi în infrastructura din Őrkő. Nu vom asfalta drumurile de acolo pentru că nu asta e rezolvarea. Nici segregarea nu este o soluție, noi credem că trebuie să lucrăm pe mai multe axe, cum ar fi crearea de locuri de muncă, educație, sănătate. Am comandat un studiu despre acest lucru, știm ce vrem, însă va fi un proces lung. Nu e de neglijat nici faptul că administrația publică locală nu dispune de resursele financiare necesare rezolvării problemei, dar vom accesa fonduri europene pentru acest scop” – a concluzionat Antal.

Planurile așadar sunt mărețe, iar cei cărora romii din Őrkő le creează constant probleme așteaptă rezolvare. Deocamdată pașii sunt mărunți, iar cetățenii nu au decât să se echipeze cu răbdare și să spere că furturile se vor termina într-un final.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 26 septembrie 2014
Bun primarul Antal Arpad, ce altceva sa zic. Mai bun ca Ponta care candideaza la Presedintie si ne abureste cu vorbe goale si megalomanie de neegalat! Bravo Antal Arpad!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.