ACTUALITATE 28 septembrie 2014

La Sfântu Gheorghe, impozite în funcţie de calitatea infrastructurii

de Agerpres | 584 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, vrea să introducă un nou sistem de impozitare a cetăţenilor, care să aibă la bază calitatea infrastructurii şi nu zonele în care locuiesc.

Ideea a pornit de la faptul că municipiul Sfântu Gheorghe a beneficiat în ultimii ani de investiţii masive în infrastructură, prin urmare nu mai există diferenţe semnificative între zonele din oraş în ceea ce priveşte starea drumurilor, iluminatul sau alimentarea cu apă şi canalizare. În schimb, există anumite diferenţe de la o stradă la alta, astfel încât primarul consideră că impozitarea ar trebui să ţină seama de starea infrastructurii.

„Eu cred că singura variantă corectă şi dreaptă este de a nu merge pe zone de impozitare, deci să nu spunem că zona asta e de categoria I, pentru că e posibil ca în zona delimitată să fie trei străzi refăcute 100% şi lângă ele sau între ele să fie două străzi 'varză' şi atunci de ce să plătească acelaşi impozit cel care stă pe o stradă care nu e asfaltată, iar vecinul lui, la 50 de metri, să plătească tot acelaşi impozit, dar pe o stradă modernizată. Atunci m-am gândit (...) să facem categoriile de impozit în funcţie de calitatea infrastructurii, adică dacă într-o zonă sunt două străzi alăturate, dar una are infrastructură 100% renovată, iar cealaltă are infrastructura slabă, una să fie de categoria I şi cealaltă de categoria a IV-a. (...) Criteriile de impozitare înseamnă asfalt nu mai vechi de cinci ani, iluminat sută la sută şi aşa mai departe, iar omul ştie că dacă strada lui e nou-nouţă, are toate reţelele noi asta înseamnă categoria I, indiferent dacă locuieşte în centru sau la marginea oraşului, iar dacă vechimea asfaltului trece de cinci ani, spre exemplu, atunci intră în altă categorie de impozitare, mai scăzută. Eu nu cred că cineva care stă în cartierul de sub pădure, spre exemplu, la aer curat şi care beneficiază de toată infrastructura renovată să plătească mai puţin decât cei din centru”, a declarat Antal Árpád.

El a spus că urmează să se sfătuiască cu specialiştii pentru a vedea dacă este posibilă impunerea acestui model de impozitare, care ar urma să intre în vigoare în anii următori.

Antal Árpád a reafirmat că Primăria Sfântu Gheorghe intenţionează să reducă anul viitor cu 10% impozitele pe terenuri şi clădiri pentru persoanele fizice. Întrebat dacă bugetul local îşi permite să suporte această reducere, primarul a răspuns afirmativ, arătând că autorităţile locale mizează în principal pe atragerea de bani europeni şi guvernamentali prin diferite proiecte şi mai puţin pe banii locali.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.