ACTUALITATE 30 septembrie 2014

6 mituri despre ţigări şi fumat

de Covasna Media | 2269 vizualizări

1. Fără ţigări îţi schimbi stările des. Una dintre scuzele folosite de fumători pentru a nu renunţa la nicoti­nă este aceea că, fără ţigări, simt că pierd controlul asupra emoţiilor şi au stări foarte schimbătoare. Acesta este doar unul din miturile despre fumat care îi fac pe fumători să continue. Ca să nu foloseşti şi tu această scuză, află că este normal să te simţi puţin ameţită când te laşi de fumat. Aceste stări nu durează mai mult de o săptămână sau două, în funcţie de organism.

2. Ţigările te fac fericită. Sau, cum foarte mulţi fumători spun, fără ţigări eşti depresivă. Evident, şi acesta este un mit, un neadevăr. Ţigările nu au cum să te facă mai liniştită, la fel cum lipsa lor nu are de ce să te deprime, decât dacă sufereai de depresie şi înainte. Ceea ce se întâmplă după ce te laşi poate avea legătură cu sevrajul, dar poate fi şi autoindus din cauza ideilor eronate auzite de la cei din jur.

3. Fumatul te ajută să îţi faci prie­teni. Poate unul dintre cele mai enervante mituri despre fumat are legătură cu această condiţionare a relaţiilor sociale după fumat. Dacă prietenii şi prie­tenele tale te refuză sau te dau la o parte pentru că nu fumezi este clar că nu ştii să îţi alegi prietenii deloc. A fuma sau a avea un anume tip de haine nu ar trebui să fie un criteriu de selecţie al prietenilor. Gândeşte-te că, dacă toate grupurile de prieteni ar avea această regulă, toată planeta ar fuma.

4. E mai costisitor să te laşi de fumat. Fals, fals şi iar fals. Dacă alegi să reduci numărul de ţigări pe care le fumezi într-o zi sau, mai bine, să te laşi cu totul de fumat, vei observa că situa­ţia ta materială se va îmbunătăţi. În cel mai rău caz, dacă obişnuiai să fumezi şi acum nu o mai faci, vei simţi nevoia să mănânci dulciuri. Cu toate acestea, dulciurile sunt cu mult mai ieftine decât ţigările, nu-i aşa?

5. Obiceiurile sănătoase compensează pentru fumat. Acesta este un mit de care fumătorii abuzează. De fapt, este încă o scuză pe care o folo­sesc de faţă cu ceilalţi, pentru a nu fi traşi la răspundere în legătură cu fumatul. Poţi avea o alimentaţie sănătoasă şi să faci mult sport, dar aceste lucruri nu sunt suficiente pentru a duce o viaţă perfect sănătoasă. Riscurile la care te supui fumând nu pot fi îndepărtate doar dacă mergi la sală şi mănânci doar mâncare vegană. Cu toate acestea, într-adevăr, este mai bine să ai cât mai puţine obiceiuri nesănătoase.

6. Fumezi de prea mult timp, iar daunele au fost deja făcute. Efectele negative pe care le are fumatul sunt cumulative. Cu cât o persoană se lăsă mai repede de fumat, cu atât îi scade riscul de a avea boli care să îi pericliteze exis­tenţa. Să te laşi de fumat aduce bene­ficii sănătăţii tale, la orice vârstă. Medicii susţin că sănătatea ta se va îmbunătăţi chiar şi dacă te laşi de fumat la vârsta de 70 de ani. În plus, vei vedea că, renunţând la acest viciu, vei avea mai mult aer.

(divahair.ro)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Tigara electronica NR1, 1 octombrie 2014
Daca vrei sa renunti la fumat, tigara electronica este solutia! Folosita de milioane de fumatori din lumea-ntreaga, tigara electronica ofera numeroase avantaje celor care o folosesc: este mai sigura citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.