LIFESTYLE 1 octombrie 2014

Probleme de sănătate pe care le poţi trata dormind

de Covasna Media | 503 vizualizări

Ce-ar fi dacă am putea preveni bolile de care ne temem cel mai mult doar mergând la culcare la o oră rezonabilă şi dormind şapte ore pe noapte? Acest lucru chiar este posibil, spun specialiştii.

Te îngraşi aparent fără motiv

Sunt o sumedenie de studii care atestă faptul că oamenii odihniţi, care dorm în jur de 7 ore pe noapte, mănâncă mai puţin decât cei cu program de somn haotic. Plus că cercetătorii au mai demonstrat un lucru: persoanele care dorm destul iau decizii mai bune, mai bine gândite faţă de cele private de somn, inclusiv în ceea ce priveşte alegerile alimentare. De altfel, sunt şi studii care arată că indivizii care merg la culcare în jurul aceleiaşi ore în fiecare zi au un nivel de grăsime corporală mai mic decât cei care dorm haotic. Explicaţia cercetătorilor este că lipsa unei igiene a somnului afectează eliberarea în corp a hormonilor care ne conferă senzaţia de saţietate, astfel că avem tendinţa să mâncăm mai mult ca să ne săturăm, potrivit adevărul.ro.

Probleme cu glicemia

Pofta de dulce şi de a ronţăi toată ziua ceva poate fi cauzată, printre altele, şi de somnul insuficient. Iar este vorba, de fapt, de nişte variaţii haotice ale glicemiei pe tot parcursul zilei, pe fondul oboselii acumulate din cauza lipsei somnului odihnitor. Iar în timp, se poate instala diabetul de tip II (noninsulinodependent). Un studiu realizat în 2012 arată că problemele cu somnul afectează semnificativ modul în care celulele corpului răspund la insulină (rezistenţa la insulină a celulelor este primul semn către dia­bet). După numai patru nopţi de somn insuficient, participanţii la studiul respectiv au prezentat o scădere cu 16% a sensibilităţii celulelor la insulină, chiar mai mult în cazul celulelor grase. Practic, lipsa somnului le-a conferit o rezistenţă la insulină specifică supraponderalilor (chiar şi în cazul în care participanţii nu aveau probleme cu greutatea). Este vorba, practic, despre o „îmbătrânire“ prematură a metabolismului, cauzată de privarea de somn.

Libido scăzut

Atât femeile, cât şi bărbaţii sunt mai puţin interesaţi de sex atunci când sunt privaţi de somn. Chiar dacă nu era nevoie de un studiu pentru asta, cercetătorii au vrut să confirme această teorie şi au confirmat-o printr-o serie de studii. De altfel, unele cercetări au dovedit că este o legătură între lipsa somnului şi scăderea nivelului de testosteron la bărbaţi.

Răceli frecvente

Dacă simţi că mai tot timpul îţi curge nasul şi strănuţi sau tuşeşti, decât să iei întruna suplimente cu vitamina C pentru imunitate, mai bine ţi-ai controla programul de somn, spun specialiştii. Oamenii care dorm aproximativ opt ore pe noapte îşi scad de aproape trei ori riscul de a răci faţă de cei care dorm mai puţin de şapte ore, demonstrează o cercetare publicată în 2009, citată de „Huffington Post“.

Afecţiuni cardiovasculare

Un studiu, realizat în 2012 de cercetătorii americani de la Universitatea Alabama, a demonstrat că somnul insuficient creşte de patru ori riscul unui accident vascular cerebral, mai ales în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni cardiovasculare. Aşadar, dacă ai diagnostic de hipertensiune sau de tulburări de ritm cardiac ori alte afecţiuni cardiovasculare, este esen­ţial ca din tratament să facă parte şi un program bine pus la punct de somn.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.