ACTUALITATE 8 octombrie 2014

Cel mai bun Ansamblu folcloric românesc din Ungaria vine la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 928 vizualizări

Organizator: Asociaţia Fundament din Sf. Gheorghe

Finanţator: Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Bucureşti

Locul de desfăşurare: centrul oraşului Sfântu Gheorghe

Festivalul Internaţional de Artă Populară a fost lansat în septembrie 2012 ca o componentă a Programului „2012 – Anul Culturii şi al Tineretului la Sfântu Gheorghe”. La ediţia I a FIAP au participat 7 ansambluri de folclor (180 de participanţi) din 4 ţări – Bulgaria, Ucraina, Ungaria şi România.

FIAP a fost conceput a se desfăşura în aer liber, iar scopul lui este promovarea oraşului Sfântu Gheorghe drept un oraş european deschis diversităţii culturale, inclusiv şi mai ales deschis spre cele mai diverse forme ale folclorului autentic din România şi din Europa.

Deşi anul acesta Festivalul nu are amploarea primei ediţii, scopul lui rămâne neschimbat, iar formaţiile folclorice invitate sunt din România şi Ungaria. Mai precis, este vorba de formaţii folclorice ale maghiarilor, grecilor, croaţilor şi sârbilor din România, şi de o formaţie folclorică a românilor din Aletea, Ungaria.

Dintre cele 6 formaţii folclorice invitate la FIAP 2014 (aproximativ 160 de dansatori), le prezentăm pe cele cu o activitate mai intensă şi îndelungată.

Ansamblul de Dansuri Tradiţionale Româneşti din Aletea, Ungaria, va dansa în centrul oraşului Sf. Gheorghe, pe scena FIAP 2014, sâmbătă, 11 octombrie, ora 18. Ansamblul a fost înfiinţat în anul 1947. Iniţial, membrii formaţiei susţineau spectacole folclorice doar în satele din vecinătate, locuite de români. Mai târziu, Ansamblul a devenit un participant permanent al festivalurilor folclorice din Ungaria, sub denumirea de „Eleki Nemzetiségi Együttes” (Ansamblul Minorităţilor Etnice din Aletea). După numeroase spectacole şi turnee, în 1955, Ansamblul a ajuns şi la Budapesta, la Serata Minorităţilor Etnice, organizată la Teatrul „Néphadsereg”, unde a obţinut titlul de “Cel mai bun Ansamblu”. De atunci, membrii Ansamblului participă permanent la diferite festivaluri folclorice ale minorităţilor etnice, organizate în Ungaria. Programul Ansamblului cuprinde tradiţii, dansuri şi cântece populare româneşti din Elek/Aletea, de exemplu: Jocuri din Aletea, Mersul cu ţurca, Tradiţii şi obiceiuri de nuntă, Competiţie în dans.

Ansamblul de Dansuri Folclorice Bekecs, sâmbătă, 11 octombrie, oara 14. Ansamblul din Miercurea Nirajului, zonă bogată în tradiţii folclorice, reuneşte tineri din localitate şi împrejurimi. Ansamblul de Dansuri Bekecs a fost înfiinţat în 1997, iar în spectacolele sale promovează folclorul coregrafic local, dar şi din alte zone. Din anul 2007, Ansamblul se poate lăuda cu 4 programe proprii. În acelaşi timp, Ansamblul colaborează cu trupe de teatru, la realizarea unor spectacole de teatru-dans, în care elemente ale dansului folcloric sunt valorificate scenic, alături de stiluri coregrafice moderne. În cadrul Festivalului din Sfântu Gheorghe, Ansamblul Bekecs va prezenta dansuri din zona Târnavei şi a Călatei. Va cânta Bartis Zoltán şi orchestra.

Ansamblul Karaševska Zora” (Zorile Caraşovei), sâmbătă, 11 octombrie, ora 18.30

Formaţia Karaševska Zora/Zorile Caraşovei este continuatoarea legitimă a grupului artistic Mladi Karaševci/Tinerii Caraşoveni, care a funcţionat la Caraşova până în anul 1990. La iniţiativa Uniunii Croaţilor din România, în anul 1991, formaţia a trecut sub egida UCR-ului, adoptând denumirea pe care o poartă şi în prezent. Repertoriul Ansamblului cuprinde dansuri reprezentative pentru minoritatea croată, iar melodiile interpretate evidenţiază frumuseţea folclorului şi a tradiţiilor specifice comunităţii croate din România. Formaţia se remarcă prin costumaţia cu totul deosebită a dansatorilor. Costumul bărbătesc şi femeiesc este specific croaţilor din România din zona Caraşovei, jud. Caraş-Severin, costum cunoscut în studiile etnografice şi sub denumirea de costumaţia populară „caraşovenească”. De-a lungul anilor, Ansamblul a participat la zeci de festivaluri locale şi naţionale, dar şi internaţionale, respectiv la festivaluri din Croaţia şi Austria, de unde s-au întors cu multe premii.

Sâmbătă, 11 octombrie, ora 21, toate formaţiile invitate se vor întâlni în Casa Dansului (Restaurantul Bastion), unde spectatorii pot dansa alături de artiştii din Ansambluri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.