ACTUALITATE 13 octombrie 2014

Prima Gală Naţională a Societății Civile Tinere va avea loc la Covasna

de Székely Emőke | 798 vizualizări

În perioada 21-22 noiembrie, stațiunea Covasna va fi centrul tinerilor, și asta pentru că acolo va avea loc prima ediție a Galei Naţionale a Societății Civile Tinere din România, eveniment în cadrul căruia vor fi premiați acei tineri și acele organizații care au desfășurat proiecte marcante pe linie de tineret în anul 2014.

Promovarea tinerilor, dar și a județului

Evenimentul a fost lansat oficial luni, iar prefectul județului Covasna, Marius Popica, spune că organizatorii se vor bucura de sprijinul instituției pe care o conduce pentru că este important ca atât tinerii, cât și județul să fie promovaţi. „S-au depus eforturi mari pentru a se putea organiza această gală. Ideea acestei gale naționale a proiectelor de tineret este foarte binevenită, iar faptul că evenimentul va avea loc la noi în județ este de asemenea un lucru foarte bun pentru că încercăm să atragem cât mai multe evenimente în județul nostru. Vor fi și invitați de marcă, avem confirmarea că va veni domnul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, sunt șanse să vină și doamna Gabriela Szabó. Această gală se va organiza printr-o colaborare a Ministerului Educației și Învățământului și Ministerul Tineretului și Sportului. Între aceste două ministere a fost semnat un protocol de colaborare, iar pe baza acestui protocol va fi organizat acest eveniment de către Inspectoratul Școlar Județean și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret” – a declarat prefectul Marius Popica. Acesta a mai spus că în astfel de gale se pot face și schimburi de experiențe între diferite județe pentru cei care desfășoară sau vor să desfășoare proiecte pentru tineret.

Prefectul Marius Popica şi directorul DJST Covasna, Marian Ştiopu

Bilă albă pentru județ

Directorul DJST Covasna, Marian Știopu, a spus că instituția pe care o conduce are o legătură strânsă cu IȘJ, dar că această acțiune are o anvergură mai mare, fiind una la nivel național. „Toate inspectoratele școlare județene vor populariza acțiunea și vor impulsiona aplicarea pe ceea ce înseamnă proiecte. Relația cu administrația locală sper să fie foarte bună și să ne sprijine la organizarea acestui eveniment care, după părerea mea, este o bilă albă pentru județul Covasna” – a declarat directorul DJST.

Inițiatorul proiectului și reprezentantul DJST, Cătălin Lazăr, a spus că ideea acestei gale a venit de la faptul că nu există un cadru în care reprezentanții tinerilor, cei care fac proiecte cu și pentru tineri, să se poată întâlni. „DJST a identificat ca și carențe palpabile, punctuale faptul că tot ceea ce înseamnă finanțări de la MTS, indiferent de cadrul în care se desfășoară, nu sunt popularizate. Nu există un cadru comun pentru tinerii care desfășoară proiecte finanțate de MTS să își cunoască colegii care depun aceeași implicare în alt județ. Și atunci dezvoltând această idee, ne-am gândit că în România nu există un cadru comun în care tot ceea ce înseamnă tineri să se reunească” – spune Cătălin Lazăr.

Liber la aplicări

A fost realizat şi un site, www.galasocietatiiciviletinere.ro, unde organizatorii galei așteaptă aplicațiile la 6 categorii. Cei interesați pot aplica cu proiecte realizate în acest an, indiferent de sursa și mărimea finanțării, și indiferent dacă a fost realizat de o organizație cu statut, sau de un grup de inițiativă. Categoriile la care se poate aplica sunt: educație, ecologie, umanitar, dezvoltare socială economică, sport, cultură și artă. Perioada de depunere a aplicațiilor este 15 octombrie - 1 noiembrie. Cele mai bune proiecte vor fi alese de un juriu format din personalități marcante din societatea civilă românească: directorul WWF România, Csibi Magor, sau directorul Organizației Cercetașilor din România, Mihaela Gârleanu.

Gala Naţională a Societăţii Civile Tinere din România este organizată, în calitate de parteneri principali, de către Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna, Ministerul Educaţiei Naţionale, Instituţia Prefectului jud. Covasna, Grupul de Iniţiativă ONG de la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Covasna şi Consiliul Local al oraşului Covasna, alături de alţi actori instituţionali sau sociali și va avea loc în perioada 21-22 noiembrie la Hotel Clermont din oraşul Covasna. La eveniment se pot înscrie organizații neguvernamentale de/pentru tineret, organizații neguvernamentale de/pentru studenţi, licee de stat sau private, consilii ale elevilor precum şi alte organizaţii neguvernamentale de/pentru tineri din România.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.