ACTUALITATE 16 octombrie 2014

Dispute pe marginea plăcuțelor bilingve la școli

de Székely Emőke | 582 vizualizări

Primarul Antal Árpád s-a declarat „dezamăgit” de prefectul Marius Popica

Primăria Sfântu Gheorghe a prezentat în urmă cu câteva zile plăcuțele bilingve care urmează să fie montate pe liceele „Constantin Brâncuși” și „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Prefectul Marius Popica a semnalat însă unele probleme formale, însă primarul Antal Árpád spune că prefectul l-a dezamăgit.

Totul a pornit în ședința Consiliului Local, unde noile plăcuțe au fost prezentate, însă directoarea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Rodica Pârvan, și-a exprimat nemulțumirea vizavi de faptul că pe instituția pe care o conduce se va monta o plăcuță bilingvă.

Prefectul Marius Popica spune că la el a ajuns o hârtie prin care a fost întrebat despre legalitatea acestor plăcuțe, și că ar fi câteva probleme de formă, accentuând că nu are nicio obiecție față de bilingvism. „Fiind vorba de o tăbliţă care se pune pe un liceu, în primul rând trebuie stabilit într-un cadru legal prin hotărâre de Consiliu Local, modul în care trebuie să arate tăbliţa, şi cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Cu bilingvismul nu avem absolut nicio problemă. După părerea mea este absolut normal, dar trebuie respectaţi toţi paşii legali” – a declarat prefectul Marius Popica.

Primarul Antal Árpád este însă deranjat și a spus că însuși prefectul ar fi trebuit să îl someze să pună aceste plăcuțe bilingve, și nu să îl împiedice. „Sunt dezamăgit de domnul prefect pentru că pentru montarea plăcuțelor nu este nevoie de hotărâre de Consiliu Local, dânsul, sau mai bine zis, juriștii de la Prefectură ar fi trebuit să verifice legea” – a declarat primarul.

Pe de altă parte, consilierul local PNL Mădălin Guruianu spune că nu are dreptate nici unul, nici celălalt. Guruianu spune că a studiat Ordinul care prevede modul în care trebuie puse tăblițele pe școli, precum și ce trebuie să conțină acestea, și este de părere că tot scandalul putea fi evitat dacă ar fi existat discuții în Consiliul Local pe marginea acestui subiect.

„Salut declarația domnului prefect Marius Popica, care spune că nu are niciun fel de problemă și că i se pare normal să avem plăcuțe bilingve în școli, cred că se impune o mică corectură atât la nivelul inițiatorilor, dar și în declarația domnului prefect. Unii spun că așa arată plăcuța, respectă toate prevederile legale, iar prefectul spune că nu e o problemă bilingvismul, dar că ar trebui o hotărâre de CL. După părerea mea abordarea e greșită din partea amândurora. Niciuna dintre părți nu a citat legea, care spune că pe firma unei unități de învățământ trebuie să apară numele școlii sau numărul acesteia, după modele prezentate, fără steme, fie că vorbim despre stema orașului sau a școlii. Concluzionând, cred că este greșit când vorbim despre stema orașului sau a școlii. Cred că toate aceste lucruri ar fi fost mult mai ușor de rezolvat dacă ar fi fost discutate pe larg în Consiliul Local. E drept, nu este nevoie de hotărâre de consiliu, însă cred că puteam rezolva problema dacă o discutam” – a declarat Mădălin Guruianu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
DLI, 17 octombrie 2014
Bine... madam Parvan, nu a fost cu toate tiglele pe casa niciodata
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.