ACTUALITATE 16 octombrie 2014

„Vă place tango?”

de Covasna Media | 456 vizualizări

Poster TANGO

Violoncelistul Răzvan Suma, alături de Analia Selis (voce) şi Julio Santillan (chitară) vor concerta sâmbătă la Arcuş

Tangoul, genul muzical dedicat dansului cu cea mai spectaculoasă poveste, doi invitaţi speciali originari chiar din ţara tangoului şi a compozitorilor săi – Argentina, un repertoriu semnat de cei mai mari compozitori de gen, 13 concerte în 12 oraşe din România, acestea sunt elementele care compun turneul naţional „Vă place tango?”, prezentat de violoncelistul Răzvan Suma, între 28 septembrie – 24 octombrie.

Concertul cu nr. 9 din turneul naţional va avea loc sâmbătă, 18 octombrie, la Centrul de Cultură Arcuș – Sala Castelului, începând de la ora 19.00. Biletele se găsesc înaintea începerii concertului, la Castelul Szentkereszty. Prețul unui bilet este de 8 lei. Centrul de Cultură Arcuş pune la dispoziţia publicului un autobuz cu plecare din faţa Teatrului din Sfântu Gheorghe, la ora 18.30.

Turneul este o frumoasă continuare a tradiţiei instaurate de artistul român, de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place Bach?” şi „Vă place Brahms?”.

„Din păcate acest an a fost plin de evenimente neplăcute – războaie, ameninţări, pandemii etc. Sper ca publicul care vine la concertele noastre să plece convins că ceea ce primeşte prin muzică este oferit cu multă sinceritate, din tot sufletul. Chiar şi numai o temă muzicală rămasă în mintea unui spectator, fredonată în drum spre casă, ne împlineşte obiectivul” – mărturiseşte Răzvan Suma.

Alături de violoncelistul român se vor afla doi invitaţi argentinieni care construiesc alături de Răzvan Suna povestea specială a turneului: Analia Selis – voce (recent revenită pe scenă după experienţa de maternitate), care va fi prima oară într-un turneu partenera de scenă a partenerului său de viaţă (Răzvan Suma) şi Julio Santillan – chitară, care soseşte din Argentina pentru a cânta tango publicului din România. Aflat într-o dublă ipostază în acest turneu – de chitarist şi compozitor de piese de tango – Julio Santillan semnează aranjamentul muzical pentru violoncel, chitară şi voce pentru majoritatea pieselor din repertoriu.

Evenimentul este unul unic în peisajul cultural românesc: va fi prima oară când un turneu de amploare va fi dedicat în exclusivitate tangoului interpretat în mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri în Argentina, ţara unde, la graniţa cu Uruguayul, acest tip de muzică şi dans s-a născut undeva la sfârşitul sec. XIX. Tangoul a cucerit în sec. XX întreaga lume scriindu-şi un destin surprinzător, de la dans rău famat din mahalele din Buenos Aires, la cel mai apreciat dans de societate.

Analia Selis, care va cânta prima oară în cariera sa un întreg concert de tango, declară despre pregătirea turneului: „De anul trecut când Răzvan mi-a propus să facem acest turneu am început să studiez tot ce este legat de tango: tehnica şi modul de a cânta tango, am citit despre istoria genului şi am parcurs poveşti despre fiecare melodie pe care o vom cânta. În acest turneu vrem să cântăm tango într-un mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri. Desigur că noi am pregătit aranjamente pentru violoncel, chitară şi voce, dar acestea au fost gândite de Julio Santillan aşa încât să respecte modul de interpretare tradiţional.”

În programul turneului veţi asculta piese de tango, milonga şi vals, semnate de cei mai mari compozitori de gen, de la celebrul argentinian Astor Piazzolla la Carlos Gardel şi Sebastian Piana sau creaţii semnate chiar de Julio Santillan, unul dintre cei doi invitaţi speciali ai turneului.

Pentru mai multe detalii despre turneul naţional „Vă place tango?” vă invităm să consultaţi site-ul www.razvansuma.com.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.