ACTUALITATE 19 octombrie 2014

Ajutoare de minimis pentru agricultori

de Covasna Media | 607 vizualizări

Anul acesta din cauza vremii nefavorabile apicultorii au avut de suferit, motiv pentru care Ministerul Agriculturii va acorda ajutor de minimis acestui segment de fermieri. De asemenea, pot solicita ajutor și cei care doresc să achiziționeze berbeci sau juninci.

„Cele două ajutoare de minimis vor fi implementate de Direcția Agricolă Covasna, am numit deja persoanele care se vor ocupa de preluarea dosarelor. Pot solicita ajutor apicultorii care anul acesta au fost nevoiți să cumpere și să folosească suplimente pentru albine, pentru că, din cauza ploilor din această vară, nu au putut aduna destul polen. Valoarea sprijinului este de 4 lei pe familia de albine în cazul în care apicultorul are până la 75 de familii, și 7,5 lei pe familie de albine în cazul în care sunt peste 75 de familii. Pot solicita ajutor toți apicultorii, indiferent de forma juridică, însă sunt câteva condiții care trebuie să fie îndeplinite: apicultorul trebuie să fie înregistrat la DSVSA, să fie înregistrat în Registrul Agricol, să fi folosit suplimente și biostimulente cuprinse în lista specială a acestora” – a declarat directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba.

Dosarele pot fi depuse la Direcție până pe data de 10 noiembrie și trebuie să cuprindă următoarele documente: copie după cartea de identitate, copie după certificatul de producător vizat la zi, certificat de înregistrare de la Registrul Comerțului (dacă e cazul), dovada unui cont activ în bancă, adeverință în original despre numărul de familii de albine eliberată de primărie, copie după autorizația DSVSA, precum și copia facturilor cu care a cumpărat produsele.

Könczei a mai spus că din discuțiile purtate cu reprezentanții Asociației Apicultorilor, ar putea solicita acest ajutor în jur de 120 de proprietari de albine.

Un alt ajutor de minimis se referă la cei care doresc să achiziționeze berbeci de reproducție sau juninci. În cazul în care un fermier dorește să acceseze fonduri pentru achiziționarea de berbeci, trebuie să aibă în exploatație între 150 și 1.000 de femele, iar în cazul junincilor trebuie să aibă între 3 și 10 vaci. Sunt eligibili și fermierii care au sub 3 capete de vaci în cazul în care dovedesc că sunt membri într-o asociație.

Könczei Csaba a spus că pot fi achiziționați maximum 23 de berbeci și un număr de juninci prin care ajunge la maximum 10 capete pe exploatație. Cuantumul sprijinului este de 2.500 de lei pentru un berbec și 5.000 de lei pe cap de junincă. În cazul în care fermierii doresc să acceseze acești bani, trebuie să depună dosarele la Direcție Agricolă, documentele fiind aceleași ca și pentru ajutorul de minimis pentru apicultori. Pentru informații suplimentare sunați la numărul de telefon 0267351829.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.