ACTUALITATE 20 octombrie 2014

Nesimțirea e la ordinea zilei

de Székely Emőke | 800 vizualizări

Șoferii din Sfântu Gheorghe parchează zilnic în locurile rezervate persoanelor cu handicap

În special parcarea din fața magazinului Șugaș, mai exact locurile rezervate persoanelor cu dizabilități, sunt favoritele șoferilor care nu au absolut nicio problemă medicală, ci doar se grăbesc. Oricine poate vedea mașini parcate neregulamentar pe aceste locuri, cât e ziua de lungă, însă problema e că atunci când cei îndreptățiți să folosească aceste locuri chiar au nevoie de ele, acestea sunt mai mereu ocupate.

parcare handicap octombrie 2014 - 3

Cele mai multe cazuri sunt în centru

Șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István, spune că persoanele cu dizabilități au reguli de parcare diferite, și în fiecare parcare au locuri rezervate care le facilitează mișcarea. „Autorizația de parcare trebuie pusă la loc vizibil la parbriz, pentru că astfel toată lumea vede dacă într-adevăr folosește parcarea regulamentar, sau nu. De asemenea, toate locurile de parcare destinate acestor persoane sunt marcate cu semn distinctiv, un scaun cu rotile, ceea ce înseamnă că ocuparea locurilor de alți șoferi este strict interzisă” – a declarat Hadnagy István. Acesta a mai spus că în ciuda faptului că toți șoferii știu acest lucru, ocupă parcările ilegal. Cele mai multe cazuri sunt semnalate la magazinul Șugaș.

„E nesimțire”

Un șofer de taxi care staționează frecvent în centrul municipiului Sfântu Gheorghe spune că de cele mai multe ori locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități sunt ocupate de șoferi care „în afară de nesimțire nu suferă de nimic”. Taximetristul ne-a mărturisit că se întâmplă ca acești șoferi să dispară cu orele, timp în care poate pe locurile de parcare ar veni persoane care într-adevăr suferă de handicap. „Este rușinos ceea ce fac acești șoferi, care dau dovadă de indiferență față de semeni. Nu e corect, însă problema este prezentă zilnic. Ni s-a întâmplat să le atragem atenția și să fim chiar și amenințați cu bătaia. Niște amenzi usturătoare poate ar mai reduce numărul acestor șoferi care cred că pentru ei totul e permis” – spune taximetristul.

„Mi s-a întâmplat să nu pot parca”

Un bărbat cu handicap ne-a mărturisit că i s-a întâmplat de mai multe ori să nu poată folosi locurile de parcare destinate lui și celor ca el pentru că acestea erau ocupate de șoferi sănătoși. „La marile magazine foarte des se întâmplă ca multe mașini de la diferite firme să parcheze pe locurile destinate nouă, iar aceștia nu au niciun handicap. Am făcut reclamație de trei ori, se iau măsuri imediat, dar acestea nu rezistă în timp. Cunosc foarte multe cazuri, și mi se întâmplă de foarte multe ori să nu am loc să parchez în față la Șugaș. Dacă stai o oră în față la Șugaș, ai șanse să vezi zeci de șoferi care parchează acolo, deși nu au nicio invaliditate. Personal sunt dezamăgit de nesimțirea cu care se parchează, uneori ocupând chiar și două locuri rezervate nouă” – ne-a declarat bărbatul.

parcare handicap octombrie 2014 - 2

Explicații există

Pe facebook apar deseori fotografii cu mașini parcate necorespunzător, iar oamenii comentează fiecare caz în parte. Se întâmplă ca și șoferii prinși „în offside” să vadă aceste poze, și atunci fiecare încearcă să dea explicații. Cele mai multe sunt că de fapt mașina a fost lăsată în loc nepermis doar pentru câteva minute, alții spun că numărul parcărilor din oraș este prea mic și nu au avut unde să își lase mașina. Scopul nu scuză mijloacele în aceste cazuri, mai ales dacă șoferii sunt prinşi parcând pe locurile destinate persoanelor cu handicap.

Semnalați neregulile!

Neregulile de parcare sunt sancționate de Poliția Locală, așadar ei sunt cei care pot fi anunțați în asemenea cazuri. Iar oamenii chiar anunță problemele, spune Hadnagy. „Numărul verde este sunat deseori de persoane care semnalează nereguli de parcare, și de multe ori neregulile sunt tocmai acestea, că șoferi sănătoși folosesc locurile rezervate persoanelor cu dizabilități. Cele mai multe cazuri semnalate sunt la magazinul Șugaș, iar cele mai puține la Primărie și la teatru” – spune șeful Poliției Locale. E bine de știut că polițiștii locali aplică amenzi nu numai în cazul în care îl prind pe șofer parcând pe loc nepermis, ci de asemenea fotografiază mașina și trimit amenda acasă. Valoarea sancţiunii este între 200 și 400 de lei. Numărul verde la care puteți semnala asemenea cazuri este 0800 800 767.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Adi, 22 octombrie 2014
Pentru soferii care ocupa abuziv locurile de parcare a persoanelor cu dizabilitati: daca le iei locul de parcare, de ce nu le iei si handicapul?
Ilyes Ibolya, 20 octombrie 2014
Nesimtirea soferilor...exista, nu contest. Ma intreb, in cazul in care vrei sa achiti o factura, ai si norocul sa gasesti un loc de parcare, ai si bunavointa sa te duci la cel mai apropiat aparat de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.