ACTUALITATE 20 octombrie 2014

Numărul cazurilor de hepatita A, în continuă creştere în judeţ

de Agerpres | 779 vizualizări

În decurs de o lună şi jumătate s-au înregistrat aproape 140 de pacienţi

Numărul cazurilor de hepatită A a crescut în judeţul Covasna, potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) în decurs de o lună şi jumătate înregistrându-se aproape 140 de pacienţi.

Dr. Santa Ferenc, medic epidemiolog în cadrul DSP Covasna, a declarat luni că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în localităţile Brăduţ, din zona Baraolt, Belin, Araci şi Vâlcele, aflate în apropierea municipiului Sfântu Gheorghe.

La Brăduţ s-au înregistrat 51 de bolnavi, aproape toţi sub 9 ani, la Belin Vale 18 cazuri, iar la Araci 38 de cazuri în ultimele două săptămâni. În total, în ultima lună şi jumătate au apărut 138 de cazuri. (...) Nu putem vorbi despre o epidemie, dar e evident că boala a apărut în comunităţile din mediul rural care trăiesc în condiţii precare şi nu respectă normele de igienă. Cei mai expuşi sunt copiii aflaţi în colectivităţi”, a declarat dr. Santa Ferenc.

El a menţionat că hepatita A, denumită şi „boala mâinilor murdare”, poate fi contractată atât direct de la persoana infectată, cât şi indirect, prin intermediul apei, alimentelor şi altor obiecte contaminate, prin urmare inclusiv în magazine şi mijloacele de transport în comun.

Reprezentantul DSP a precizat că boala este vindecabilă, dar pentru prevenirea ei recomandă spălarea periodică a mâinilor, a alimentelor şi respectarea normelor de igienă. Potrivit acestuia, DSP intenţionează să efectueze vaccinări împotriva hepatitei A pentru a stopa extinderea virusului, dar numai în cazul în care vor apărea noi focare de infecţie.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a precizat luni că în ultima săptămână la secţia de Boli Contagioase au fost internaţi 25 de minori şi un adult infectaţi cu hepatita A.

„În instituţia noastră momentan sunt trataţi un total de 52 de pacienţi infectaţi de acest virus, dintre care 46 minori, respectiv 6 adulţi”, a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului, Nagy Demeter István.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 21 octombrie 2014
Eu cred ca autonomia va rezolva si problema asta.... Pai, nu ?!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.