ACTUALITATE 20 octombrie 2014

Zece cazuri confirmate de boala limbii albastre în Covasna

de Agerpres | 585 vizualizări

Zonele afectate intră în carantină

Zece cazuri de infecţie cu boala limbii albastre au fost confirmate oficial în judeţul Covasna, iar autorităţile sanitar-veterinare au dispus măsuri de carantină în zonele afectate.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare Covasna, dr. Sikó-Barabási Sándor, a declarat că laboratorul de specialitate din Iaşi a confirmat apariţia bolii la zece din cele 27 de animale suspecte.

„Primele cazuri au fost semnalate săptămâna trecută în şapte localităţi din judeţul Covasna, la 27 de animale. Analizele de laborator efectuate în plan local au confirmat suspiciunea la 12 animale, iar laboratorul din Iaşi a dat verdict pozitiv în zece cazuri. E vorba despre o oaie din localitatea Ojdula, o capră din Ghelinţa şi opt bovine din localităţile Moacşa, Vâlcele, Hilib şi Estelnic”, a afirmat Sikó-Barabási Sándor.

În urma confirmării oficiale a bolii, autorităţile sanitar-veterinare vor impune carantină pe o rază de 20 de kilometri în jurul focarelor, prin urmare animalele vii nu vor putea circula în afara acestei zone de control. În zonele de protecţie, respectiv cele în care nu s-a semnalat boala, vor putea pătrunde doar animalele destinate abatorizării imediate.

„Măsurile sunt foarte stricte, trebuie un accept interjudeţean pentru intrarea în zona de protecţie, camioanele cu animale nu au voie să se oprească pe drum şi trebuie să urmeze ruta exactă până la destinaţie”, a precizat Sikó-Barabási Sándor.

Potrivit acestuia, comerţul intracomunitar cu animale a fost suspendat din cauza bolii limbii albastre, iar blocarea exportului va pricinui pierderi financiare unui număr mare de crescători de animale din zonele contaminate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.