ACTUALITATE 21 octombrie 2014

Proiect pilot de încălzire cu biomasă, cofinanţat din fonduri norvegiene

de Agerpres | 1506 vizualizări

Asociaţia „Green Energy” din Sfântu Gheorghe va implementa în localitatea Estelnic din judeţul Covasna un proiect pilot, cofinanţat din fonduri norvegiene, ce are ca scop dezvoltarea unui sistem de încălzire autonom la nivel local, bazat pe biomasă, respectiv pe plante energetice şi deşeuri lemnoase.

Preşedintele asociaţiei, Vajda Lajos, a declarat că în cadrul acestui proiect se va înfiinţa o plantaţie de salcie energetică pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare în scopul obţinerii biomasei, vor fi achiziţionate utilajele necesare pentru colectarea şi măcinare deşeurilor lemnoase şi va fi pusă în funcţiune o centrală termică ce va asigura apa caldă şi căldură primăriei şi şcolii din localitate.

„Începem cu aceste două instituţii, şcoala şi primăria, apoi putem extinde sistemul, se pot racorda şi alte instituţii. (...) Vrem să arătăm că la nivelul unei localităţi se poate produce energie din surse locale şi putem obţine independenţa energetică. (...) Avem astfel de centrale cu biomasă la mai multe instituţii, incubatorul de afaceri, la o seră, la firme sau case, dar ele funcţionează separat, iar noi vrem să creăm un sistem integrat la nivelul unei localităţi, de la înfiinţarea unei plantaţii până la producerea energiei. (...) În primăvară, vom planta salcie energetică pe trei hectare, vom cumpăra utilajele de tocat şi până toamna viitoare vom pune în funcţiune o centrală cu două cazane, unul pentru vară şi unul pentru iarnă când se furnizează atât căldură, cât şi apă caldă. (...) Vrem să creăm un model la Estelnic, iar acest sistem de încălzire pe biomasă pe care îl propunem să reprezinte un model de bună practică şi să fie urmat şi de alte localităţi din ţară”, a declarat Vajda Lajos.

Potrivit acestuia, colectarea deşeurilor lemnoase de pe păşuni, albiile apelor şi din păduri care vor fi, de asemenea, tocate şi folosite drept combustibil, va putea fi realizată cu sprijinul beneficiarilor de ajutor social.

Vajda Lajos a menţionat că acest proiect reprezintă primul pas într-un program ambiţios denumit „Un sat, un megawatt”, ce are ca scop crearea unor localităţi independente din punct de vedere energetic prin folosirea energiei regenerabile, care are costuri considerabil scăzute faţă de cea convenţională. Vajda a mai spus că modelul funcţionează cu succes în Austria şi Norvegia, dar şi în alte ţări europene, unde sate întregi au independenţă energetică.

Valoarea proiectului de la Estelnic, ce va fi implementat în decurs de 20 de luni, în parteneriat cu Oxford Research AS din Norvegia, este de 219.500 de euro, din care 190.000 de euro reprezintă cofinanţarea acordată de Mecanismul Financiar Norvegian prin programul „Inovare Verde în Industria din România”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.