EDUCATIE 23 octombrie 2014

Peste 40 de elevi din Sfântu Gheorghe, în excursie la Auschwitz

de Székely Emőke | 868 vizualizări

Un grup de cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și școlile gimnaziale „Ady Endre” și „Nicolae Colan” au plecat joi seara într-o excursie la fostele lagăre de deportare de la Auschwitz și Birkenau, în cadrul proiectului „Multiculturalitatea în Carpați – Pe urmele deportării evreilor din Trei Scaune”.

Directoarea adjunctă a CNMV, Maria Băilă, ne-a declarat că elevii au fost foarte deschiși în ceea ce privește excursia, dar și subiectul Holocaustului.

Nu este prima acțiune din cadrul acestui proiect, am avut deja simpozioane și workshopuri, am participat la comemorarea victimelor Holocaustului, iar acum vrem să refacem practic drumul evreilor din fostul județ Trei Scaune până la Auschwitz și Birkenau. Nu ne axăm doar pe problema evreilor, ci pe acceptare, pe lupta împotriva xenofobiei. Elevii au răspuns pozitiv, la fel și părinții, și astfel locurile s-au ocupat rapid. Cred că Auschwitz este un loc unde cu toții ar trebui să mergem o dată în viață pentru a vedea că anumite situații pot scoate tot ce e mai grotesc din mintea umană” – ne-a declarat directorul adjunct al CNMV.

Excursia va dura 4 zile, iar elevii vor avea ocazia să viziteze orașe ca Debrecen, Miskolc, Kosice sau Cracovia. La Auschwitz, unde vor participa și la workshopuri, cu toții vor purta tricouri negre inscripționate cu „Never Again”.

Maria Băilă a mai spus că după această excursie vor organiza o expoziție din fotografiile realizate de elevi și vor avea loc și discuții și dezbateri pe această temă. Aceasta a ținut să mulțumească Primăriei Sfântu Gheorghe, firmei Bertis și Asociației „Ecou” pentru sprijinul acordat, și a adăugat că dorește ca această excursie să devină o tradiție, și an de an un autocar de elevi să viziteze lagărele de concentrare din Polonia.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.