ACTUALITATE 27 octombrie 2014

Cauciucurile de iarnă, obligatorii indiferent de data din calendar

de Székely Emőke | 686 vizualizări

Amenda în cazul în care nu vă echipați mașinile corespunzător poate ajunge și la 1.600 de lei

Cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii doar începând cu data de 1 noiembrie, ci din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp carosabilul este acoperit de zăpadă, potrivit noului Cod Rutier.

Zilele acestea au apărut primele ninsori în țară, și desigur și primele probleme. Nu toți șoferii erau pregătiți pentru iarnă, iar anvelopele de vară le-au dat bătăi de cap. Pe lângă faptul că riscați să faceți un accident, există și partea de amendă în cazul în care nu vă echipați mașinile corespunzător, iar aceasta poate ajunge și la 1.600 de lei.

Service aglomerat

István, un tânăr mecanic care lucrează la un atelier de vulcanizare din Sfântu Gheorghe, ne-a spus că zilele acestea numărul clienților a crescut. „Probabil că lumea a văzut la televizor ce a fost pe Autostrada Soarelui și de aceea a venit în număr mai mare la service. De obicei clienții vin cu anvelopele deja cumpărate, noi doar le montăm, dar în cazul în care cineva nu are timp să meargă la magazin să își cumpere cauciucuri, le putem oferi și noi. Avem atât produse noi, cât și recondiționate, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele. Experiența arată că în medie un șofer dă 1.000-1.500 de lei pe anvelope de iarnă, la care se adaugă service-ul” – ne-a declarat mecanicul. Acesta a mai spus că îi atenționează pe șoferi în cazul în care anvelopele pe care le aduc sunt deja deteriorate și nu mai au aderența corespunzătoare, dar aceste cazuri sunt rare. Mecanicul a mai spus că anvelopele trebuie să aibă inscripționat simbolul M sau S.

politie cauciucuri de iarna 1

Obligativitatea nu depinde de data din calendar

În urmă cu câțiva ani, când a apărut în Codul Rutier prevederea că șoferii trebuie să își echipeze mașinile cu anvelope corespunzătoare, această obligativitate era între 1 noiembrie și 31 martie. Nu mai este însă așa. Potrivit legii, trebuie să avem mașinile echipate în cazul în care carosabilul este acoperit cu zăpadă, indiferent de data din calendar. Acest lucru a fost subliniat în repetate rânduri de șeful IPJ Covasna, cms. șef Ion Popa, dar și de polițiștii rutieri. Dacă sunt prinşi în trafic fără anvelope de iarnă, sau dacă acestea nu respectă condiţiile prevăzute de lege – alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă – şoferii riscă până 20 de puncte de amendă, adică 1.600 de lei amendă.

Anvelope scoase de la naftalină

Izabela, o șoferiță de 43 de ani din Sfântu Gheorghe, ne-a spus că și-a cumpărat în urmă cu doi ani anvelope de iarnă și le va folosi și în acest sezon. „Am fost la service și mi-au spus că cel puțin încă o iarnă pot să le folosesc. Le-am depozitat corespunzător, în loc fără umezeală și fără să fie puse în bătaia soarelui, și plus de asta iarna trecută mașina a stat mai mult în garaj. E important să îți pregătești și mașina de iarnă, e la fel ca și când îți pregătești garderoba sau casa. Sincer vă spun, când văd șoferi cu anvelope de vară, mă gândesc că ar putea oricând să facă un accident, așadar mi se pare o iresponsabilitate” – spune femeia.

De aceeași părere este și Andrei, un tânăr care ne-a spus că deocamdată nu și-a echipat mașina pentru iarnă, dar o va face. „Nu credeam că după ce săptămâna trecută am avut temperaturi atât de ridicate, să se răcească atât de brusc. Voi merge zilele acestea la service și voi monta anvelope de iarnă” – ne-a spus el.

Polițiștii îi sfătuiesc pe șoferi să aibă și lanțuri în cazul în care merg în zonele din județ, și nu numai, unde de obicei sunt probleme iarna. În județul Covasna iarna trecută au avut loc mai multe blocaje la Hatod, Oituz și Întorsura Buzăului, iar pentru a evita neplăcerile, e bine să avem în mașină și lanțuri, dar și o lopată şi un sac cu material antiderapant.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.