LIFESTYLE 29 octombrie 2014

Ce câştigi când te laşi de fumat. Schimbări în bine pentru viaţa ta

de Covasna Media | 1022 vizualizări

Fumatul, acest flagel al societăţii moderne, este un obicei care îţi controlează viaţa, având un impact nega­tiv major asupra stării tale de sănătate.

Ceea ce puţini ştiu este că pe lângă nicotină, un drog puternic care provoacă dependenţă, fumul de ţigară conţine aproximativ 4000 de substanţe toxice pentru organism. Aceste mii de substanţe pe care le inhalezi cu fiecare ţigară fumată se depozitează în plămâni. Totodată, fumatul creşte tensiunea, crescând riscul de atac cardiovascular, infor­mează Demoiselle.ro. Astfel, pe lângă faptul că vei cheltui o mică avere pe ţigări, te vei alege şi cu sănătatea şubrezită.

Pentru a scăpa de efectul ni­cotinei la nivel fizic ai nevoie de doar câteva zile. Pentru a scăpa însă de efectele sale la nivel psihologic, ai nevoie de o perioadă mult mai mare, care poate fi de până la câteva luni, în funcţie de psihicul fiecărui dintre voi. Nu e însă un sacrificiu prea mare să renunţi la fumat. Iată mai jos câteva beneficii pe care ţi le va aduce renunţarea la acest viciu:

Rămâi cu mai mulţi bani în buzunar

Probabil puţini dintre voi reali­zează faptul că anual cheltuiţi aproxi­mativ 1000-1500 de euro cu ţigările. Cu banii economisiţi, de exemplu, îţi poţi satisface un mic capriciu.

Eşti mai sănătos

Circulaţia sanguină se îmbunătăţeşte la scurt timp după ce renunţi la fumat, şi uşor, uşor, plămânii încep să se cureţe. Nu te speria de tusea şi expectoraţiile care te vor chinui o perioadă. Este o reacţie normală prin care orga­nis­mul elimină „mizeriile” acumulate. În plus, respiraţia devine mai proaspătă, casa şi maşina ta nu vor mai avea mirosul greu de ţigară, devii mai odihnit şi mai plin de energie.

Revine capacitatea de concentrare

Mai toţi fumătorii trăiesc cu impresia că ţigările îi ajută să se concentreze mai bine. În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa. Inhalând toxinele din fumul de ţigară sângele se îngroaşă, iar creierul nu mai este suficient de bine oxigenat.

Mai mult timp liber

Fumătorii vor spune că nu pierd mult timp ca să fumeze. Contează toate minutele pierdute într-o zi, pentru că poţi să le foloseşti într-un mod mai plăcut. Doar când devii nefumător descoperi că de fapt te-ai ales cu mai mult timp liber şi eşti mai mulţumit pentru că poţi să desfăşori activi­tăţi care-ţi fac plăcere, în loc să te sufoci singur.

Socializezi într-un mod mai plăcut

Plăcerea fumătorilor este să stea la o şuetă cu prietenii lor fumători, evident. Se gândesc că este un mod plăcut de-a mai schimba o vorbă. Dacă sunt obişnuiţi să socializeze prin intermediul ţigării, le va fi greu să renunţe, gândindu-se că nu mai pot socializa, că-şi pierd prie­tenii.

Nimic mai greşit. Este doar teamă. Teamă că nu va mai fi nimic la fel, însă încet, încet, întâlnirile vor deveni mai plăcute doar pentru simplul fapt că nu mai ai grija ţigărilor. Vei descoperi că prietenii adevăraţi nu vor pleca din cauza asta, chiar te vor susţine. Toţi fumătorii se gândesc la un moment dat să renunţe la fumat. Nu mai amâna. Ai ocazia să-ţi cureţi corpul de toxine şi să-l reîncarci cu energie. Vei avea o viaţă lungă şi de calitate.

Dacă eşti nefumător, cel mai bine este să nu te apuci niciodată de fumat pentru că este un obicei nesănătos.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.