ACTUALITATE 29 octombrie 2014

Embargoul rusesc asupra cărnii de porc aduce ieftiniri pentru consumatorii români

de Covasna Media | 519 vizualizări

Embargoul impus de Rusia produselor din carne provenite din spaţiul Uniunii Europene aduce crescătorilor români de porci pierderi uriaşe. Ca să scape de cantităţile suplimentare pe care nu le mai pot trimite în Rusia, producătorii europeni dau în prețuri aruncând carnea pe piaţa românească, unde iniţial exista un deficit. În toată această poveste există însă şi o veste bună. Consumatorul este cel care câştigă în final un preţ mai bun în galantar.

În încercarea de a face faţă concurenţei cu producătorii din Europa, crescătorii români de porci au scăzut preţurile cu 25%. Dar această reducere are un preţ crescut pentru industria cărnii din România. Carnea de porc refuzată de ruşi şi intrată pe piaţa din România le-a provocat fermierilor şi procesatorilor din ţara noastră pierderi de 20 de milioane de euro în ultimele două luni. Iar în următoarele şase luni, pierderile ar putea ajunge la 100 de milioane de euro.

„Intră carcasa de porc refrigerată din Polonia, Olanda, Germania, la un preț pe care noi îl considerăm de dumping, ceea ce face ca producătorii români de carne de porc să nu-și mai poată vinde marfa pe piața din România. Cât timp mai putem face față unei astfel de provocări?”, spune Alex Jurconi, preşedinte Federaţia Naţională Pro Agro.

Paradoxul este că pierderile producătorilor români apar într-o perioadă în care consumul de carne de porc este în creștere. Însă fermierii străini sunt cei care profită mai mult de acest trend. În ultimele două luni, crescătorii români au vândut carcasa de porc cu 6-6,2 lei kilogramul, după ce în august prețul unui kilogram era de 7,5-8 lei. Asta în timp ce carnea din import ajunge pe piața românească la prețuri mult mai mici, de 5,2-5,4 lei kilogramul de carcasă.

„Cantitățile care trebuiau să ajungă în Rusia sunt pur și simplu aruncate pe piața din România indiferent de preț”, mai spune preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Nu numai piața cărnii a avut de suferit din cauza embargourilor impuse de Rrusia. Și vânzările de lactate produse în România au scăzut în septembrie și octombrie cu 25% față de perioada similară din 2013, pe piață intrând, după restricțiile impuse de Federația Rusă, cantități mari de lactate produse în UE, potrivit patronatului din domeniu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.