ACTUALITATE 4 noiembrie 2014

CCI Covasna organizează Topul PFA-urilor

de Székely Emőke | 657 vizualizări

După ce în urmă cu câteva săptămâni a avut loc Topul Firmelor, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie Covasna, urmează un nou eveniment, o nouă gală, de această dată pentru cei care activează ca Persoane Fizice Autorizate.

Conducerea CCI a realizat un top al PFA-urilor, în funcție de cifra de afaceri, profit și număr de salariați. Clasamentul arată că a fi notar sau avocat este profitabil, acesta fiind domeniul cu cel mai mare profit. Urmează activitățile de IT și comerțul, iar președintele CCI Covasna, Édler András, spune că spre surprinderea lui, nu și agricultura.

„Am sperat să fie mai multe PFA-uri în domeniul agriculturii. Agricultura este domeniul despre care știm că există și nu are o pondere semnificativă nici la firme, și nici la PFA-uri, ceea ce mă duce cu gândul la faptul că cei mai mulți agricultori funcționează doar pe baza certificatului de producător” – spune Édler.

Acesta a spus că inițiativa de a organiza un asemenea top este o premieră națională, și că ar vrea să fie o tradiție, cel puțin la nivel județean.

„PFA-urile nu au fost băgate în seamă, toată lumea vorbește despre firme, deși sunt destul de multe în judeţ. Am fost curios ce se întâmplă cu aceste PFA-uri, cu ce se ocupă, cum le merge şi în cele din urmă ne-am gândit să realizăm şi topul PFA-urilor. E o premieră naţională, nu ştiu să se mai fi realizat cineva în ţară un astfel de top. Anul acesta pornim cu pași mici, dar ne propunem să creștem și în acest sens. Vom edita și un catalog, similar cu cel al firmelor” – a declarat președintele CCI.

Potrivit datelor CCI, în 2013 în judeţul Covasna erau active 2.155 de PFA din cele 3.167 înregistrate, cifra de afaceri realizată în total fiind de 21,5 milioane de euro, iar profitul de 6,8 milioane de euro. PFA-urile nu prea au angajați, deși legea le permite acest lucru, Édler spune că numărul angajaților PFA-urilor este de doar 230. „Mă aşteptam la o cifră de afaceri şi un număr de angajaţi mai mare, dar profitul e bun. Cifra de afaceri a PFA este de aproape 40 de ori mai mică decât a celor 4.800 de firme din judeţ, care ajunge la un miliard de euro. Numărul cel mai mare de salariaţi pe care îl are un PFA este de zece” – spune Édler.

Gala PFA-urilor va avea loc pe data de 12 decembrie la restaurantul „Park” din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.