ACTUALITATE 5 noiembrie 2014

Statuia Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe, un monument neterminat

de Agerpres | 3135 vizualizări

O serie de documente descoperite recent în Arhivele Naţionale Covasna relevă că monumentul Ostaşului Român din municipiul Sfântu Gheorghe, dezvelit în urmă cu 40 de ani, ar fi trebuit să aibă o altă înfăţişare decât cea actuală, el rămânând neterminat.

Directorul Direcţiei Arhivelor Naţionale Covasna, Marius Stoica, a declarat că, potrivit proiectului, impunătoarea statuie a soldatului român, realizată din bronz de sculptorul de etnie maghiară Balogh Péter, ar fi trebuit să fie înconjurată de trei basoreliefuri din bronz şi piatră, cu scene şi personaje istorice.

Primul panou ar fi trebuit să conţină, printre altele, imagini cu daci şi romani, domnitorul Mircea cel Bătrân, Iancu de Hunedoara, răscoala ţărănească condusă de Gheorghe Doja (Dozsa György) originar din actualul judeţ Covasna, Mihai Viteazul şi secuii, Revoluţia de la 1848, Alexandru Ioan Cuza, Războiul de Independenţă din 1877 şi Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Cel de-al doilea basorelief ar fi trebuit să evoce insurecţia armată din august 1944, luptele pentru eliberarea municipiului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie fascisto-hortystă, portretul luptătorului comunist Lázár Mihály din Sfântu Gheorghe, crearea guvernului condus de Petru Groza şi proclamarea Republicii Populare Române, iar cel de-al treilea, aspecte din viaţa şi activitatea lui Nicolae Ceauşescu.

„În acest dosar sunt liste cu ce ar fi trebuit să conţină fiecare basorelief şi chiar şi câteva fotografii. (...) Statuia Soldatului român a fost dezvelită pe 18 septembrie 1974, deci în urmă cu 40 de ani, cu ocazia vizitei lui Nicolae Ceauşescu în judeţul Covasna. Atunci s-a stabilit completarea monumentului cu aceste basoreliefuri”, a declarat Marius Stoica.

Din documente rezultă şi că valoarea lucrărilor fusese estimată la 5,7 milioane de lei, iar investiţia ar fi urmat să fie cuprinsă în planul de investiţii al Consiliului Judeţean Covasna din anii 1978-1979, dar nu s-a mai realizat din motive necunoscute. Cert e, spune directorul Arhivelor, că printre documente există hârtii prin care se solicită revizuirea costurilor, considerate prea mari.

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Cadrelor Militare în Retragere şi Rezervă Covasna, col. Ioachim Grigorescu, a declarat că statuia Soldatului Român a fost ridicată în memoria luptelor de eliberare a oraşului, Sfântu Gheorghe fiind primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-hortystă în 8 septembrie 1944.

El a menţionat că a participat la festivitatea de dezvelire în urmă cu 40 de ani, fiind unul dintre cei patru tineri locotenenţi din Batalionul 22 Vânători de Munte care au asigurat garda de onoare la monument. „Printre cei care au luat cuvântul a fost şi generalul Leonard Mociulschi în vârstă de 82 ani, fost comandant al Diviziei 3 Vânători de Munte în al Doilea Război Mondial, care s-a prezentat în faţa preşedintelui în pas de defilare”, îşi aminteşte col (r) Ioachim Grigorescu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.