ACTUALITATE 12 noiembrie 2014

Lăsata Secului: Ultimul ospăţ înainte de Postul Crăciunului

de Covasna Media | 515 vizualizări

lasatul-secului

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc şi ultimul din anul calendaristic. Cu o zi înainte de intrarea în postul Crăciunului se prăznuieşte Lăsata Secului, zi în care se fac petreceri în familie, cu multă mâncare şi băutură.

De Lăsata Secului gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele pentru masa sărbătorească, apoi le aşază pe masă cu gura în jos în noaptea ce deschide Postul creştin. Există credinţa că în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i vor ispiti pe creştinii din acea casă să renunţe la post.

În ziua sărbătorii, o altă tradiţie se referă la o interdicţie referitoare la treburile casnice ale femeilor: nu se spală, nu se ţese, nu se face curăţenie, pentru ca bolile şi paguba să nu intre în acea gospodărie.

Masa sărbătorească este aşezată la răsărit, lângă icoană, iar faţa de masă este albă şi în mijlocul ei se aşază o pâine şi sare. Mesenii gustă întâi o bucată de pâine înmuiată în sare, obicei tradiţional care aminteşte de ospitalitatea populară.

De Lăsata Secului se fac plăcinte cu brânză, se bea vin şi se mănâncă friptură.

Superstiţiile spun că dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă. Dimpotrivă, dacă pieptul este slab se prevesteşte o iarnă blândă şi o vară rodnică.

Se spune că nu e bine să arunci resturile de la masa de Lăsata Secului decât spre Răsărit, altfel păsările vor ciuguli toată recolta de boabe. Pentru a fi feriţi de pagube, gospodinele trebuie să aşeze oalele cu gura-n jos.

În ziua de Lăsata Secului se dau de pomană turte de mălai pentru morţi şi vii.

Când începe postul Crăciunului

Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie, are 40 de zile şi se încheie pe data de 24 decembrie. Postul Crăciunului a fost rânduit de Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării praznicului naşterii Domnului. El ne aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, dar şi de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi cele 10 porunci, scrise de Dumnezeu pe table de piatră. Ca vechime, primele menţiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.