ACTUALITATE 13 noiembrie 2014

Bienala de Grafică – cel mai mare eveniment de acest gen din țară

de Székely Emőke | 622 vizualizări

Între 5 septembrie şi 20 decembrie 2014 este organizată pentru a treia oară Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc. Edițiile precedente, organizate în 2010, respectiv 2012 de Consiliul Judeţean Covasna, Consiliul Judeţean Harghita şi Consiliul Judeţean Mureş au atras artişti grafici din 26 de ţări. La ediția din acest an s-au înscris deja artiști din 16 țări, cu aproape 200 de lucrări. Cei mai mulți participanți sunt din Europa, dar s-au înscris și artiști din Coreea, Canada sau Egipt.

Organizatorii din acest an, Consiliul Judeţean Covasna şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, precum şi coorganizatorii Consiliul Judeţean Harghita şi Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea, oferă, ca şi în anii precedenţi, trei premii de câte 1.000 de euro şi Marele Premiu al Bienalei de 2.000 de euro. Aplicaţiile se primesc în două categorii: grafică tradiţională şi grafică experimentală. Cele mai bune patru lucrări vor fi selecţionate de un juriu profesionist internaţional.

„Evaluarea lucrărilor se va desfăşura în două etape: lucrările primite în format digital trec printr-o fază de preselecţie, pe parcursul căreia vor fi selectate cele 200 de lucrări propuse pentru participare, care urmează să fie trimise prin poştă, iar apoi, în urma unei noi selecţii de către juriu, dintre acestea vor fi alese cele patru lucrări premiate” – a declarat curatorul ediției din acest an, Siklódi Zsolt. Acesta a adăugat că bienala este cel mai mare eveniment de acest gen din România.

Directorul Centrului de Cultură al judeţului Covasna, Imreh István, a declarat că această bienală şi-a propus, în acelaşi timp, să reunească câteva dintre cele mai valoroase lucrări de artă grafică contemporană din lume. „În 2010 au fost în jur de 10 ţări participante, în urmă cu doi ani au fost 26 de ţări şi noi sperăm ca acum să fie şi mai multe. Scopul nostru este acela ca peste câțiva ani să ajungem la nivelul celor mai renumite evenimente de acest fel, precum Bienala de la Cracovia” – a declarat Imreh István.

Termenul limită de înscriere în concurs este 25 noiembrie, iar gala de premiere va avea loc în data de 21 ianuarie 2015 la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe. Lucrările selectate spre participare la bienală vor fi expuse la Centrul de Artă Transilvania din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.