ACTUALITATE 19 noiembrie 2014

Începe campania de vaccinare antigripală

de Székely Emőke | 544 vizualizări

Imunizarea va fi demarată la sfârşitul acestei săptămâni, pentru început la persoanele instituționalizate și cadrele medicale

Persoanele instituționalizate și cadrele medicale sunt primele care vor primi vaccinul antigripal anul acesta. Prima tranșă de vaccin va ajunge în județ la sfârșitul săptămânii, urmând ca în perioada următoare să vină ser și pentru alte grupuri țintă.

Reprezentantul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, dr. Santa Ferenc, spune că în primă fază vor ajunge în județ 600 de doze de vaccin, însă îndeamnă populația să nu se îngrijoreze pentru că urmează alte tranșe de ser. „Vineri vom aduce prima tranșă de vaccin antigripal. Este vorba de 600 de doze, care vor fi administrate persoanelor instituționalizate, celor de la casele de bătrâni și personalului medical din spitale. Aceste categorii sunt primele care vor primi vaccin, însă populația nu trebuie să se îngrijoreze, urmează alte tranșe care vor fi distribuite medicilor de familie, urmând ca ei să le administreze persoanelor de peste 65 de ani, bolnavilor cronici și gravidelor. Este foarte important ca gravidele să primească vaccin, și accentuez acest lucru spunând că niciun medic, oricare ar fi poziția lui, nu are nicio scuză dacă nu administrează vaccinul gravidelor. În cazul lor o gripă poate duce la complicații la sarcină” – a declarat dr. Santa Ferenc. Acesta a mai spus că gripa sezonieră nu a apărut încă, așadar mai este timp pentru administrarea vaccinului. Medicul spune că serul trebuie administrat cu două săptămâni înainte ca gripa să apară.

Unii sunt sceptici

Vaccinul antigripal sezonier poate fi cumpărat și administrat și pe cont propriu. Unii însă nici nu vor să audă și spun că mai bine se tratează în cazul în care contactează boala. „Nu m-am vaccinat niciodată împotriva gripei. Nu cred că este un vaccin atât de important, nu am nicio boală cronică, așadar în cazul în care mă voi îmbolnăvi, mă tratez și gata, nu am de ce să îmi fac griji pentru eventuale complicații. Și așa se aud tot felul de lucruri negative despre vaccinuri, așa că mai bine evit” – ne-a declarat un bărbat de 38 de ani din Sfântu Gheorghe. De aceeași părere este și o tânără din municipiul reședință de județ care ne-a spus că este obișnuită să fie răcită în fiecare sezon rece, și că asta face parte din peisajul de iarnă. „Am auzit de vaccin, dar nu mi-a trecut prin cap să îl cumpăr și să îl administrez. Pentru boli serioase da, m-aș vaccina, dar pentru gripă nu. De obicei mă tratez simptomatic și consum multe fructe și ceai, și de la astea îmi trece răceala sau gripa în câteva zile” – spune tânăra.

Alții se vaccinează anual

Bătrânii par a fi cei mai conștiincioși în ceea ce privește vaccinarea antigripală. Doamna Constantin din Sfântu Gheorghe spune că suferă de mai multe boli, motiv pentru care nu îi lipsesc și pastilele pentru gripă, așa că merge anual la medicul de familie pentru a fi vaccinată. „Câteodată am o stare febrilă în ziua în care primesc vaccinul, dar trece repede, și e mult mai bine decât dacă aș sta în pat o săptămână. Sunt cardiacă și am și reumatism, așadar am pentru ce lua pastile, nu îmi trebuie și pentru gripă. De câțiva ani mă vaccinez constant și nu am avut probleme, așadar recomand tuturor” – spune pensionara.

Cei care nu fac parte din grupurile țintă ale campaniei de vaccinare pot cumpăra serul de la farmacie și îl pot duce la medicul de familie pentru a fi administrat. Prețul unei doze este în jur de 40 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.