ACTUALITATE 20 noiembrie 2014

Fundaţia Comunitară lansează programul „Un copac pentru generaţia următoare”

de Agerpres | 609 vizualizări

Fundaţia Comunitară Covasna lansează vineri programul „Un copac pentru generaţia următoare”, prin care îşi propune să revitalizeze livezile de pomi fructiferi din judeţ şi să salveze soiurile autohtone.

Directorul executiv al fundaţiei, Bereczki Kinga, a declarat că ideea acestui proiect s-a conturat în urmă cu aproape doi ani, când mai mulţi cetăţeni din localitatea Herculian au cerut sprijin pentru achiziţionarea de pomi fructiferi autohtoni prin programul 'Fii activ pentru Covasna'.

„Ideea ne-a plăcut foarte mult şi am reuşit să achiziţionăm în jur de 250 de puieţi, care au fost distribuiţi localnicilor. Ne-a plăcut şi atunci ne-am gândit că ar fi bine dacă am planifica acest proiect la nivel judeţean. Am făcut apel la o fundaţie din Cehia şi am obţinut finanţare, prin urmare acum suntem în căutarea unui teren de aproximativ patru hectare, unde vrem să înfiinţăm o pepinieră de pomi fructiferi. Deci, puieţii vor fi crescuţi aici pentru a putea asigura în fiecare an pentru plantare”, a declarat Bereczki Kinga.

Potrivit acesteia, programul „Un copac pentru generaţia următoare” se va derula în aproape 40 de localităţi din judeţul Covasna, iar în total vor fi distribuiţi între 1.500 şi 2.000 de puieţi anual.

Bereczki Kinga a menţionat că programul are ca scop nu doar revitalizarea livezilor şi a soiurilor tradiţionale aflate pe cale de dispariţie, ci şi promovarea unei alimentaţii sănătoase şi a unei atitudini responsabile faţă de natură. „Un om care plantează un copac se gândeşte la viitor. Proiectul nostru are ca scop reîntoarcerea la tradiţiile locale, dar şi promovarea produselor bio, a unei alimentaţii sănătoase”, a mai spus directoarea fundaţiei.

Programul va fi lansat vineri după-amiază în cadrul Galei comunitare, prilej cu care reprezentanţii fundaţiei vor face bilanţul activităţilor din acest an. Va fi organizată şi o acţiune de strângere de fonduri, donaţiile urmând să fie folosite pentru înfiinţarea pepinierei de pomi fructiferi.

Un proiect oarecum asemănător intitulat „Fructele tradiţiei” a fost iniţiat în urmă cu câţiva ani de asociaţia „Székely Gyumolcs” din Odorheiul Secuiesc, în urma unui studiu care a relevat, pe de o parte, existenţa unei bogate varietăţi de pomi fructiferi în livezile localnicilor din regiune, iar de pe alta, dispariţia multor specii specifice zonei.

„În Odorhei am descoperit, spre exemplu, 54 de varietăţi de mere, dar din unele soiuri a mai rămas doar un singur pom şi dacă nu suntem atenţi ar putea dispărea pentru totdeauna. (...) După 1965 nu s-au mai folosit soiurile tradiţionale, s-a implementat un sistem de pomicultură intensiv care a dus la prejudicierea biodiversităţii şi la extincţia speciilor de fructe indigene. Apreciez că s-a pierdut aproape 50% din acest patrimoniu naţional”, a declarat preşedintele asociaţiei, Mar István.

El a menţionat că în paralel cu salvarea speciilor autohtone, proiectul a urmărit impulsionarea cultivării acestora şi valorificarea fructelor sub forma unor produse tradiţionale. Asociaţia a obţinut finanţare externă şi a deschis două centre de procesare a fructelor la Lupeni şi Zetea, unde se produc în special sucuri naturale, iar modelul a fost urmat la scară mai mică şi de alţi localnici, care produc gemuri, dulceţuri şi siropuri din mere, pere, prune, afine, coacăze, gutui, fragi, mure, vişine, cireşe, zmeură, soc, muguri de brad sau diverse combinaţii şi le vând la pensiuni sau târguri tradiţionale.

Mar István a menţionat că în urma întâlnirilor pe care le-a avut cu localnicii a aflat nu mai puţin de 54 de reţete tradiţionale de păstrare şi conservare a fructelor prin metode naturale. El a mai spus că fiecare produs are în spatele lui o poveste care îl vinde, prin urmare reprezintă şi o modalitate de promovare turistică a zonei şi a concluzionat că este de datoria noastră să apărăm biodiversitatea, pentru ca şi „strănepoţii noştri să beneficieze de gustul şi savoarea fructelor noastre tradiţionale”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.