ACTUALITATE 20 noiembrie 2014

„VIP în şcoala mea” – program derulat de Centrul Antidrog în peste o sută de unităţi de învăţământ din Covasna

de Agerpres | 597 vizualizări

antidrog

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Covasna va derula pe parcursul acestui an de învăţământ programul „VIP în şcoala mea”, prin intermediul căruia îşi propune să prevină consumul de droguri în rândul tinerilor.

Coordonatoarea Centrului, Liliana Lazea, a declarat că programul se va desfăşura în aproape o sută de unităţi de învăţământ din judeţ, cu sprijinul a 135 de profesori care s-au înscris în acest proiect. În cadrul programului a fost editat un manual bilingv, în limbile română şi maghiară, destinat elevilor de gimnaziu şi liceu în care sunt explicate efectele consumului de droguri şi pericolul pe care îl reprezintă acestea. „Proiectul 'VIP (Vigilent-Independent-Puternic) în şcoala mea' îşi propune şi să dezvolte abilităţile de refuz în rândul elevilor, cum să spună NU consumului de droguri. (...) Am distribuit cele 135 de manuale în tot judeţul şi sperăm la finalul proiectului elevii să fie conştienţi la ce riscuri se expun şi să spună nu drogurilor”, a declarat Liliana Lazea.

Ea a menţionat că, din fericire, consumul de droguri nu este un fenomen în judeţul Covasna, însă există consumatori sporadici. Centrul are în momentul de faţă în asistenţă un număr de cinci consumatori, dintre care doi s-au adresat din proprie iniţiativă specialiştilor, iar trei au fost deferiţi de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru a fi consiliaţi medical, psihologic şi social.

Liliana Lazea a mai spus că din 2005, când a fost deschis Centrul Antidrog în judeţul Covasna, au fost consiliaţi aproximativ 25 de consumatori de droguri. Potrivit acesteia, consumatorii au, în general, între 18 şi 25 de ani, sunt elevi, studenţi ori sunt fără loc de muncă şi consumă cu predilecţie cannabis şi etnobotanice.

Conducerea Centrului a subliniat că din acest an instituţia are un nou sediu, într-un apartament din zona Pieţei centrale din Sfântu Gheorghe, iar orice persoană care se adresează specialiştilor antidrog beneficiază de confidenţialitate deplină. „Mutarea în noul sediu este o realizare foarte mare, pentru că până acum am avut birouri la Poliţie, la Curtea de Conturi, la Arhivele Naţionale unde fiecare persoană care intra era legitimată la poartă. Vă daţi seama că acest filtru era o problemă, putea să-i sperie pe consumatori. (...) Acum accesul e mult mai simplu, oricine poate avea încredere că se bucură de confidenţialitate totală”, a mai spus Liliana Lazea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.