ACTUALITATE 26 noiembrie 2014

Sentință definitivă în Cazul „Mikó”: Deputatul UDMR Markó Attila, 3 ani de închisoare cu suspendare

de Székely Emőke | 942 vizualizări

marko attila

Deputatul UDMR Markó Attila a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în cazul retrocedării clădirii Liceului Teoretic „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe. Decizia pronunțată de magistrații de la Curtea de Apel Ploiești este definitivă.

Deputatul a declarat miercuri pe pagina personală de socializare că în opinia sa nu există nicio diferență între pedeapsa cu executare și cea cu suspendare, și că va merge cu acest caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

„Pentru mine nu există nicio diferență între pedeapsa cu executare și cea cu suspendare în ceea ce privește întrebarea dacă Liceul Teoretic „Székely Mikó” a fost proprietatea Bisericii Reformate sau nu. Am retrocedat clădirea în conformitate cu legile românești în vigoare, însă cu această decizie clădirea a fost renaționalizată. Este lesne de înțeles că vom duce acest caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg” – a declarat deputatul UDMR printr-o postare pe pagina lui de socializare.

Deputatul Markó Attila a fost trimis în judecată sub acuzația de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificată, faptă pe care ar fi comis-o în perioada în care era secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice. La acea vreme Markó a semnat actul de restituire a clădirii Liceului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe către Biserica Reformată, fapta fiind considerată ilegală de procurorii DNA. În primă fază actualul deputat a fost condamnat în iunie 2012 la trei ani de închisoare cu executare de magistrații Judecătoriei Buzău, decizia fiind atacată, și astfel cazul a ajuns la Curtea de Apel Ploiești. Între timp la Sfântu Gheorghe au avut loc diferite manifestări de susținere a deputatului, iar primarul Antal Árpád a declarat în mai multe rânduri că prin măsura restituirii nu a fost creat niciun prejudiciu orașului.

Markó Attila este acuzat de abuz în serviciu și în dosarul în care a fost arestată preventiv șefa DIICOT Alina Bica, după ce a făcut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despăgubire în 2011. Procurorii DNA au cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea parlamentarului, iar luni deputatul PSD Marcel Ciolacu, secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaților, anunța că Biroul Permanent al Camerei va fi convocat „imediat” ce va fi primită cererea DNA privind ridicarea imunității deputatului Markó Attila, precizând că această cerere nu a fost încă trimisă la Cameră.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
pitagora, 28 noiembrie 2014
Cica nu-i diferenta intre suspendare si executare (!?!) Pe undeva are dreptate kicsi Marko.Diferenta -i doar de cateva... luni sau ani pana se judeca pricina cu ANRP . Atunci va da de dracu si de citeste integral
MAE, 28 noiembrie 2014
"Apreciem ca fiind cel puţin nepotrivit şi neadecvat gestul unui înalt oficial politic ungar de a se pronunţa asupra unei decizii definitive judecătoreşti a unei instanţe române. Infracţiunea citeste integral
Marius, 27 noiembrie 2014
Biserica Reformata nu avea drept de proprietate ! Atunci cum restitui o cladire care nu a apartinut niciodata bisericii ?
@primar, 27 noiembrie 2014
iteresa(n)t primarele nost' cand vrea/vor cinematografe, case de cultura, poligoane, tot ce misca romaneste inca, se lupta sa le transfera in domeniul municipiului/orasului controlat 100% de citeste integral
alex, 27 noiembrie 2014
Primarul spune ca nu exista prejudiciu. Atunci, sa prezinte public clauzele contractelor de inchiriere a spatiilor de la parterul liceului/ colegiului, sa vedem si noi cat ar fi putut castiga citeste integral
alex, 27 noiembrie 2014
Era si timpul! Primaria va avea la dispozitie noi surse de venituri prin prelungirea contractelor de inchiriere cu firmele care functioneaza la parterul liceului (Irish PUB, cofetaria, etc.)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.