METEO 7 decembrie 2014

Prognoza meteo. Vreme închisă şi precipitaţii

de Covasna Media | 604 vizualizări

În următoarele trei zile, vremea va continua să fie închisă şi mohorâtă, cu precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare. În ceea ce priveşte temperaturile, mercurul va urca în termometre până la maxime de 8 grade Celsius.

Luni, vremea rămâne în general închisă şi cad precipitaţii pe spaţii restrânse, îndeosebi în vest şi nord-vest şi abia spre seară mai ales după căderea nopţii aria acestora va fi în extindere peste jumătatea de sud-est a teritoriului, unde izolat se pot acumula cantităţi de apă mai importante, iar vântul începe să prindă putere. Vor fi precipitaţii mixte în Moldova şi la munte şi mai ales ploi în rest, aşa că se menţin condiţiile de formare a poleiului. Temperaturile maxime vor pleca de la -1 grad în Bucovina şi se opresc la 8 grade în vest şi centru.

Vremea se înrăutăţeşte pe parcursul zilei de marţi. Cad precipitaţii în sudul, centrul şi estul ţării şi local în rest. Vor fi predominant ninsori în Moldova, în estul Transilvaniei şi la munte, iar în rest plouă şi numai trecător îşi fac apariţia lapoviţele şi ninsorile. Se menţin condiţiile de formare a poleiului, dar de interes devine faptul că se vor înregistra la nivel local cantităţi importante de apă. Vântul suflă cu putere în Bărăgan, Dobrogea, dar şi în Moldova şi pe crestele montane, spulberând zăpada. Amiaza vine cu numai -2 grade în termometre în nordul Moldovei şi 8 grade în Banat şi Crişana.

Miercuri, precipitaţiile se retrag în jumătatea de est a ţării în timp ce în rest vor fi destul de puţine. Vorbim despre ninsori în zonele montane, dar şi în Moldova, unde nu este exclus ca trecător să mai fie şi lapoviţă sau ploaie, precipitaţii amestecate în Transilvania şi mai ales ploi în rest. Vor fi condiţii de polei, iar vântul continuă să-şi facă simţită prezenţa în regiunile estice şi sud-estice, dar şi pe crestele montane, spulberând trecător zăpada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 grade în nord-est şi 6 grade în sud-vest.

În a doua parte a săptămânii, vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor. Mai ninge puţin pe la munte, iar în seara zilei de joi şi în noaptea de joi spre vineri local prin regiunile nord-vestice. Ulterior, precipitaţiile vor fi sporadice, iar vestea bună este aceea că temperaturile cresc uşor în cea mai mare parte a ţării, astfel că weekendul viitor vine cu temperaturi pozitive ziua în aproape toată ţara, adică valori în general între 0 şi 10 grade.

Fenomen neobişnuit în România. În mare parte din ţară, soarele nu s-a mai văzut de aproape o lună

Record în România. În Muntenia, Moldova şi bună parte din Dobrogea, soarele nu s-a mai văzut de peste 25 de zile.

Practic, ultima zi însorită în Muntenia, Moldova şi bună parte din Dobrogea a fost în jurul datei de 10 noiembrie, iar această perioadă în care norii au acoperit în permanenţă cerul este cea mai lungă din ultimii 31 de ani.

În aceste zone ale ţării, soarele nu va apărea nici în următoarele zile şi sunt anunţate ploi. Singurii care se vor bucura de vreme frumoasă şi temperaturi mai mari cu circa 5 grade decât ar fi normal la această dată sunt cei din centrul şi vestul ţării.

Pe lângă vremea rece, lipsa soarelui are efecte şi asupra sănătăţii noastre. Soarele ne furnizează cea mai mare cantitate de vitamina D, iar cei mai afectaţi de lipsa acesteia sunt copiii în creştere, gravidele, mamele care alăptează şi bătrânii. Totodată, suntem mai predispuşi oboselii şi depresiei, spun medicii.

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.