ACTUALITATE 10 decembrie 2014

„Femeia de astăzi pentru societatea de mâine”

de Székely Emőke | 629 vizualizări

Seminar pe tema egalității de șanse la Sfântu Gheorghe

Școala de Antreprenoriat pentru Femei cu Iniţiative Responsabile (SAFIR) este un proiect realizat de Asociația „React”, prin care vor fi organizate seminarii şi dezbateri în şase localităţi ale Regiunii Centru, cu reprezentanţi ai societăţii civile pe diverse teme ce ţin de egalitatea de şanse. Proiectul oferă, totodată, cursuri de formare profesională şi educaţie antreprenorială pentru un număr de 437 de femei din regiunea Centru. În cadrul proiectului a avut loc un seminar și la Sfântu Gheorghe, seminar care a adus în discuţie stereotipurile cu care se confruntă femeile în mediul profesional. În cadrul dezbaterii au fost analizate modul în care aceste lucruri afectează statutul personal şi profesional al acestora şi, implicit, şansele lor pe piaţa muncii.

Rată de ocupare mai mică, bani mai puțini

Reprezentanții Asociației „React” spun că rata de ocupare în rândul femeilor din regiunea Centru este cu 12 procente mai mică decât în cazul bărbaţilor (calculul fiind făcut pentru populaţia cu vârstă de muncă) – conform Institutului Naţional de Statistică, iar câştigurile salariale medii nete ale femeilor sunt cu 11% sub cele ale bărbaţilor. De asemenea, a fost prezentat faptul că România este în continuare tributară unor mentalităţi tradiţionale în care femeia deţine rolul principal în treburile casnice. Aşa cum arată datele INSSE pentru perioada septembrie 2011 – septembrie 2012, femeile din grupa de vârstă 25-44 de ani alocă de două ori şi jumătate mai mult timp decât bărbaţii pentru îngrijirea familiei şi a gospodăriei. La nivelul anului 2011, numărul mediu de salariaţi femei era de 257.000 dintr-un total de 463.000 femei cât reprezenta populaţia activă feminină. Mai mult, femeile câştigă un salariu mediu, net, cu 11% mai mic decât bărbaţii din centrul ţării.

„Toţi aceşti indicatori reflectă discrepanţele mari care există pe piaţa muncii între femei şi bărbaţi şi totodată necesitatea unor măsuri active în direcţia echilibrării raportului de forţe. Prin Școala de Antreprenoriat pentru Femei cu Iniţiative Responsabile (SAFIR), avem în vizor o multitudine de aspecte ce influenţează participarea egală a femeilor şi a bărbaţilor pe piaţa muncii. Pe lângă cursurile de formare profesională gratuite pe care le punem la dispoziţia femeilor din Bucureşti-Ilfov, Sud Vest Oltenia şi Centru, organizăm şi 18 sesiuni judeţene cu subiecte care să aducă oamenii mai aproape de înţelegerea şi aplicarea conceptului de egalitate de şanse a femeilor pe piaţa muncii.” spune Andreea Rotaru, manager comunicare în cadrul Asociaţiei REACT.

Statutul femeii și șansele pe piața muncii

Seminarul de la Sfântu Gheorghe, moderat de Theodora-Eliza Văcărescu, lect. univ. dr. în cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti, a adus în discuţie stereotipurile cu care se confruntă femeile în mediul profesional. În cadrul dezbaterii au fost analizate modul în care aceste lucruri afectează statutul personal şi profesional al acestora şi, implicit, şansele lor pe piaţa muncii.

„Necesitatea prezenţei pe agenda publică, în mod real, a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi este imperioasă. În România putem vorbi mai degrabă despre inegalitate, tratament diferit, discriminare, decât despre egalitate. Avem legi, dar implementarea lor este problematică. În cazul muncii plătite, a vieţii profesionale şi a posibilităţilor de dezvoltare a carierei femeile se lovesc de nenumărate stereotipuri propagate atât în sfera politică şi în mediul profesional, cât şi în familie, şcoală, mass-media. Construirea şi legitimarea unor roluri, aşteptări, norme şi valori de gen care dezavantajează femeile şi care le plasează în poziţii de inferioritate în ierarhia profesională se traduc în prezenţa scăzută a femeilor pe piaţa muncii, în venituri mai mici decât ale bărbaţilor şi în posturi inferioare faţă de aceştia, conform cercetărilor”, a declarat lect. univ. dr. Theodora-Eliza Văcărescu.

Discuții interactive

Cei prezenți la evenimentul de la Sfântu Gheorghe au luat parte activ în dezbateri și prezentări și au avut ocazia de a-și spune părerea despre stereotipurile care ne înconjoară, atât în ceea ce privește femeile, cât și bărbații. Au fost aduse în discuție aspecte legate de treburile casnice, de creșterea copilului, dar și de sexualitate. Theodora-Eliza Văcărescu a prezentat și câteva aspecte lingvistice prin care femeia, feminitatea capătă conotații negative, în timp ce bărbatul / bărbăția, pozitive. La finalul întrunirii, cei prezenți au discutat despre eventuale soluții prin care femeia să fie oarecum ridicată din postura în care se află acum, iar una dintre soluțiile propuse, care ar putea avea efecte pe termen lung, este prezentarea modelelor ce pot fi urmate. Theodora-Eliza Văcărescu a formulat și un mesaj femeilor, și anume acela de a pune întrebări, de a reflecta asupra vieții lor și a se întreba de ce fac asta, și dacă ele sunt mulțumite de statutul ce li se oferă într-o societate patriarhală.

Seminarul de la Sfântu Gheorghe este al doilea dintr-o serie de 18 evenimente despre egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi ce vor fi organizate în regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Sud Vest Oltenia, până în luna mai 2015. Proiectul „Femeia de astăzi pentru societatea de mâine” este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în oameni!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.