ACTUALITATE 11 decembrie 2014

Impozite mai mici la Sfântu Gheorghe

de Székely Emőke | 681 vizualizări

Măsura vine ca urmare a faptului că încasările administrației publice locale au crescut anul acesta

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a decis să reducă în 2015 impozitele pe terenuri și imobile în cazul persoanelor fizice. Reducerea este de 10% și se aplică de la 1 ianuarie. Au fost reduse și prețurile abonamentelor de parcare în oraș și au fost incluse și anumite schimbări la centrele de agrement din Sfântu Gheorghe și Șugaș Băi. Toate aceste modificări au fost votate joi în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

Primarul Antal Árpád a declarat că măsura vine ca urmare a faptului că încasările administrației publice locale au crescut anul acesta. „Având în vedere faptul că încheiem un an financiar bun față de anul precedent, veniturile proprii au crescut cu 3 milioane de lei față de anul 2013, considerăm că putem lua câteva decizii de relaxare fiscală. Astfel pentru persoanele fizice impozitele pe terenuri și imobile vor scădea la anul cu 10%” – a declarat primarul Antal Árpád. Acesta a spus că Primăria își permite această reducere, și că astfel nivelul impozitelor pe terenuri și imobile a ajuns la Sfântu Gheorghe la minimul acceptat de lege în cazul persoanelor fizice. În acest context edilul a menționat și faptul că în 2015 impozitele vor fi calculate pe baza acelorași criterii ca și până acum, zonele A, B, C, D, însă de la anul fiecare stradă va fi evaluată separat. „De la anul ne-am propus să categorisim clădirile nu în funcție de zona geografică, ci în funcție de străzi, având în vedere anumiți indicatori, cum ar fi infrastructura, apropierea de anumite zone industriale sau siguranța publică. De exemplu, nu mi se pare corect ca un cetățean care stă pe o stradă pusă la punct, asfaltată recent, cu iluminat public nou să plătească impozit egal cu un alt cetățean care stă la 50 de metri distanță și poate că nu are nici măcar asfalt” – spune Antal. Astfel la anul străzile vor primi categorii, evaluarea acestora se va face anual, iar impozitele vor fi calculate pe baza acestor evaluări.

Facilități pentru firmele locale

Pe lângă aceste facilități acordate persoanelor fizice, fracțiunea UDMR din cadrul Consiliului Local Sfântu Gheorghe a decis acordarea unor facilități și persoanelor juridice. E drept, nu la toate firmele, doar la cele mici și locale. Președintele fracțiunii, Miklós Zoltán, a spus că unele taxe vor fi eliminate atât pentru sprijinirea micilor întreprinzători locali, cât și pentru reducerea birocrației. „Taxele de eliberare a autorizației și taxa pentru viza anuală, ambele în valoare de 200 de lei vor fi șterse în cazul agenților economici care au o suprafață de sub 500 mp. Scopul este acela de a sprijini agenții mici, dar și de a reduce birocrația. De asemenea va fi eliminată taxa de 100 de lei pentru avizarea anuală a taximetriștilor” – a declarat Miklós Zoltán. Primarul Antal Árpád a adăugat că pentru marile magazine, care au suprafețe de peste 500 de mp, taxa va crește de la 200 la 5.000 de lei pe an. „Scopul nostru este acela pe care l-am formulat de mai multe ori, și anume să încurajăm întreprinzătorii locali și afacerile mici, și să taxăm multinaționalele, care își duc profitul la București” – spune primarul.

Reduceri la abonamentele de parcare

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a votat și o hotărâre cu privire la prețul abonamentelor de parcare din oraș. Și aici sunt reduceri, chiar și de 50%. În cazul parcărilor curente fără rezervare abonamentul pe 3 luni va costa în loc de 250 de lei, unitar, cât era până acum, 200 de lei în zona A, 150 în zona B și 100 de lei în zonele C și D. În cazul unui abonament pe 6 luni, care costa 400 de lei, va fi 350 de lei în zona A, 250 în zona B și 150 de lei în zonele C și D. Tot în cazul parcărilor fără rezervare abonamentul pe un an va costa în loc de 700 de lei, cât era până acum în tot orașul, va fi 600 de lei în zona A, 400 în zona B și 250 de lei în zonele C și D. În cazul parcărilor curente cu rezervare prețul pe lună va fi de 300 de lei în zona A (în loc de 400), 200 de lei în zona B (în loc de 300), și 100 de lei (în loc de 150) în zonele C și D. În ceea ce privește taxele de parcare pentru terți, costul va fi de 1.500 de lei pe an în loc de 3.000 de lei (zona A), 1.000 de lei în zona B în loc de 2.500, iar în zonele C și D va fi de 700 de lei (aici nu există preț vechi).

Schimbări și la spa, ștrand și schi

Tot la capitolul modificări de taxe au fost stabilite anumite schimbări și la centrele de agrement din oraș. Miklós Zoltán a spus că având în vedere nenumăratele solicitări venite anul trecut atât de la părinți cât și de la specialiști în domeniu, au decis ca la pârtiile de schi de la Șugaș Băi să fie montate porți de acces pentru copii. Acestea vor avea o înălțime de 130 de cm, iar cei care încap pe sub ele vor folosi teleschiul gratis. De asemenea, aleșii locali au votat ca de la anul la ștrandul din Sfântu Gheorghe închirierea unui șezlong să coste 5 lei pe zi, iar biletul de intrare la terenul de minigolf de la Șugaș Băi să fie valabil 90 de minute în loc de 60 (prețul fiind de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari). În ceea ce privește spa-ul de la Șugaș Băi, a fost introdus biletul cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari, care va costa de la anul 10 lei, în loc de 15, cât e prețul standard. Tot la spa, în urma solicitărilor formulate de cetățeni, a fost introdus sistemul de închiriere pentru grupuri, 3 ore de relaxare cu gașca costă 300 de lei (pentru tot grupul).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.