LIFESTYLE 14 decembrie 2014

Testosteronul predispune bărbații la consum de alimente condimentate

de Agerpres | 627 vizualizări

Bărbații cu un nivel crescut de testosteron apreciază mai mult decât ceilalți mâncarea condimentată, susține un grup de specialiș­ti francezi înr-un studiu intitulat „Some like it hot” care va fi publicat în revista științifică „Physiology and Behavior”, informează sâmbătă AFP.

Cercetarea s-a efectuat sub forma unei sesiuni de degustare de alimente, la Grenoble, oraș din sud-estul Franței, la care au luat parte 114 bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani.

După ce li s-au prelevat probe de salivă pentru măsurarea nivelului de testosteron, participanții au fost invitați să noteze, pe o scară de la 1 la 4, gustul produselor condimentate și sărate. Câteva minute după aceea, li s-au oferit o farfurie cu piure precum și 50 de doze de sos picant Tabasco și 80 de doze de sare. Bărbații au adăugat cele două ingrediente după bunul plac și apoi au carac­terizat felul de mâncare, descriindu-l drept sărat, picant, făinos, cremos ș.a.m.d.

Analizarea acestor date a pus în evidență existența unei legături între nivelul de testosteron și numărul dozelor de piper folosite, lucru care nu a fost valabil în privința sării. Totodată, s-a observat o relație între nivelul de testosteron și preferința pentru alimentele picante.

„Aceste rezultate sunt în concordanță cu cele ale multor altor studii conform cărora este o legătură între testosteron și asumarea de riscuri financiare, sexuale și comportamentale, în acest caz fiind vorba despre riscuri de ordin gustativ”, a afirmat unul dintre coautorii studiului, Laurent Begue, profesor de psihologie socială la universitatea din Grenoble.

El a admis că și ipoteza inversă ar putea fi valabilă, și anume ca nivelul testosteronului să crească după consumul de condimente, fapt dovedit doar la rozătoare.

Testosteronul, care este subiectul a peste 85.000 de publicații științifice, a fost descris de profesorul american James Dabbs drept hormonul „eroilor, răufăcătorilor și amanților”, a menționat profesorul francez.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.