LIFESTYLE 15 decembrie 2014

Murăturile: bomba de sănătate din cămară

de Covasna Media | 506 vizualizări

Gospodinele din România pun de când se ştiu murături. Reţetele au mers din generaţie în generaţie, fără să se ştie cât de sănătoase sunt acestea. Cercetările ştiinţifice din ultima vreme au scos la iveală adevărata valoare terapeutică a murăturilor.

Varza, gogonelele, pepenele sau castraveţii muraţi sunt medicamente redutabile în prevenirea şi vindecarea unor boli, altfel extrem de greu de tratat. Aparent banalul proces de murare a legumelor este, în realitate, un lanţ de zeci de reacţii biochimice, în urma cărora rezultă substanţe cu un potenţial terapeutic extraordinar. Multă vreme, oamenii de ştiinţă au ignorat aceste alimente tradiţionale, deşi erau obţinute printr-o succesiune de procese care pot rivaliza cu cele mai sofisticate sinteze ale medicamentelor alopate. Pentru prima oară, murăturile au atras atenţia în urmă cu aproape două decenii, când un studiu făcut în Polonia a arătat că femeile din zonele rurale ale ţării au o adevărată imunitate la cancerul de sân şi de col uterin. Prin comparaţie, polonezele care trăiau în alte colţuri ale lumii, renunţând la dieta tradiţională, erau la fel de vulnerabile la cancer ca media înregistrată în Europa. Secretul: femeile care trăiesc în Polonia consumă, în medie, câte 30 de kilograme de varză acră pe an – un record mondial, care se traduce şi în reducerea cu peste 50% a incidenţei cancerului la sân, dar şi a altor cancere cu determinare hormonală.

Pornind de la aceste prime observaţii, studiile s-au extins şi, rând pe rând, s-a descoperit că gogonelele murate atacă viruşii hepatitici, conopida murată împiedică anumite mutaţii celulare şi stopează procesele de îmbătrânire, în timp ce castraveţii muraţi combat diabetul şi reglează valorile colesterolului. Fiecare tip de legumă murată conţine virtuţi terapeutice extraordinare, pe care acum, în sezonul rece, e bine să le ştim.

Motive ştiinţifice pentru a consuma murături

Multă vreme s-a crezut că prin murare, legumele şi fructele îşi pierd proprietăţile, devenind nişte alimente moarte, total lipsite de proprietăţi terapeutice. Ei bine, în realitate, lucrurile stau exact invers: prin murare, anumite calităţi vindecătoare ale vegetalelor sunt amplificate şi chiar apar substanţe active noi, foarte puternice.

  • Păstrează vitaminele originare – chiar şi vitaminele foarte sensibile, cum ar fi vitamina C sau cele din complexul B, sunt păstrate în proporţie de peste 50% în murăturile preparate casnic.
  • Păstrează întreaga cantitate de minerale şi oligoelemente – fie că vorbim de potasiu, de siliciu, de seleniu sau calciu – aceste substanţe importante pentru organism sunt păstrate intacte şi, mai mult decât atât, devin mai uşor asimilabile.
  • Sunt foarte sărace în calorii – microorganis­mele care produc procesul de fermentare (acrire) a murăturilor consumă multe din zaharurile legumelor şi fructelor, făcându-le printre cele mai puternice alimente anti-obezitate.
  • Conţin probiotice naturale – aşa-numitele bacterii prietenoase se dezvoltă din belşug în procesul de murare, iar odată ajunse în orga­nism, vindecă infecţiile, previn tulburările digestive, întăresc imunitatea.
  • Au efect antibiotic şi antiviral – frunzele de ţelină, seminţele de mărar şi muştar, rădăcina de hrean şi usturoiul folosite în prepararea murăturilor conţin substanţe volatile care nu doar că dau aroma specifică, dar luptă activ împotriva microbilor invadatori, protejează sistemul nervos şi cel endocrin.

(sfatulparintilor.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.