ACTUALITATE 17 decembrie 2014

EDITORIAL. „Martiri” în mediu ostil

de Dumitru Manolăchescu | 767 vizualizări

Încep să apară „martirii” minorităţii maghiare din ţara noastră. Nu sunt nişte luptători pentru drepturile omului minoritar, martirii ăştia luptă pentru dreptul lor de a fi mai presus de legea românească, pe care nu dau doi bani. Un prieten stabilit în Capitală îmi spunea că liderii UDMR ar avea nevoie de o singură lege în baza căreia să trăiască şi să prospere: „Cetăţenii maghiari nu se supun niciunei legi pe teritoriul României”. Asta le-ar fi de-ajuns, nu le-ar mai trebui nimic.

Doar că nu se poate, nu merge, nu suntem niciunii de capul nostru. Una din legile care acţionează pe teritoriul României se referă la „infracţiuni contra siguranţei naţionale, instigare la ură şi discriminare şi apologia infracţiunilor”. În opinia deputatului Bogdan Diaconu, ajuns între timp şeful unui partid de care n-a auzit nimeni, Partidul România Unită, primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Árpád, se face vinovat de toate aceste infracţiuni, drept pentru care dl. deputat a depus o plângere penală pe numele primarului.

Independent de această plângere penală, procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu asupra unei declaraţii făcute de Antal la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, din 13 decembrie, de la Tg. Mureş. Când chiar vrei să-ţi baţi cuie-n tălpi, le baţi, nu te-ncurci. Ştiţi, cu siguranţă, ce-a spus primarul nostru la Tg. Mureş, dar e bine să mai citiţi o dată: „Îl rog pe dl. Frunda să-şi roage şeful, prim-ministrul României, să-l instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase-n pace pe maghiari. (...) Ce fac prefecţii îl califică şi pe el. Dacă nu, în Secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Tg. Mureş”. Acuzaţia care i se aduce primarului Antal este aceea de „ameninţare”, iar DIICOT a început urmărirea penală „in rem” asupra faptelor, nu persoanelor, în condiţiile legii privind prevenirea şi combaterea terorismului. Antal Árpád terorist?! Nu, mergem prea departe, ţintim prea sus. Şi totuşi...

Cât de pornit trebuie să fii, cât de iraţional trebuie să-i urăşti şi să-i dispreţuieşti pe minoritarii-majoritari în mijlocul cărora trăieşti pentru a produce o asemenea ameninţare făţişă, fără echivoc?! Primarul nostru n-ar fi la prima încercare de acest gen, cu câţiva ani în urmă el i-a trimis acasă pe moldovenii needucaţi şi primitivi, trăitori cu acte-n regulă şi nu de azi-de ieri în Secuime, făcând un soi de apologie a rasei superioare, educate, cu tradiţii şi drepturi inalienabile în zonă, din care moldovenii nu fac parte – unde-am mai auzit eu teoria asta?! Acelaşi Antal, pe atunci deputat UDMR în Parlamentul României, era de părere că românii din HarCov ar putea avea soarta sârbilor din Kosovo... Se sparie gândul, îţi stă mintea-n loc!

Toată nebunia asta a început ca urmare a unor acţiuni ale prefectului Marius Popica, acesta acţionând în limitele legalităţii în legătură cu arborarea drapelului secuiesc în parcul Elisabeta şi cu intonarea imnului Ungariei la o manifestare a cetăţenilor maghiari din judeţ. La amenda dată primarului au reacţionat, după cum era de aşteptat, extrem de supăraţi şi alţi lideri UDMR: „Imnul nu este al Ungariei, este un psalm bisericesc al maghiarilor de pretutindeni”. Este şi nu este, până la urmă este şi imnul Ungariei. Ca de obicei, Antal Árpád dă vina pe greşeli în traducerea vorbelor lui şi se victimizează: „Noi nu am ameninţat pe nimeni, noi am fost ameninţaţi”. Ca de obicei, traducerile şi răutăţile ziariştilor sunt de vină. Am mai auzit asta, pe noi nu ne poate convinge, să vedem dacă va reuşi să se „albească” în faţa procurorilor DIICOT. Ce n-a înţeles Antal este faptul că întâmplările dramatice din martie 1990 de la Tg. Mureş au lăsat urme adânci în mintea românilor, conflictul interetnic deschis cu care România s-a confruntat atunci nu poate fi uitat şi nici nu va fi uitat prea curând. Prin urmare, a aduce în discuţie de o asemenea manieră subiectul Tg. Mureş ’90 este dacă nu o provocare, atunci măcar o stângăcie condamnabilă, pentru care Antal Árpád ar trebui să-şi ceară scuze şi nu să acuze.

Fără să-şi dorească, prefectul Marius Popica a ajuns inamicul public nr. 1 al UDMR. Aş îndrăzni să ofer un pronostic: prefectul va fi schimbat din funcţie, aşa cum a fost schimbat şi predecesorul său, adică din aceleaşi motive de „nepotrivire de caracter” cu liderii maghiari. Victor Ponta are nevoie mai mult decât oricând de voturile parlamentarilor UDMR şi va sacrifica orice şi pe oricine pentru a şi le asigura.

Şi-uite-aşa ajungem noi, românii şi maghiarii din Covasna şi Harghita, acolo unde ne dorim mai puţin: în linia întâi a luptei pentru supravieţuire etnică în mediu ostil. În opinia primarului Antal şi a amicilor lui politici, maghiarii din Harghita, Covasna şi Mureş sunt cei care acţionează într-un mediu majoritar ostil. În opinia noastră, românii din HarCov sunt supuşi discriminărilor şi ameninţărilor în mediul majoritar ostil. Aşa se-ntâmplă atunci când statul român cedează presiunilor politico-etnice exercitate de o minoritate majoritară în două judeţe din inima ţării.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Mos Hadirca, 19 decembrie 2014
Un nesimtit ca Antal Arpad provoaca atita suparare! Sa se aplice legea de catre Parchet, in ceea ce priveste amenintarile cu conflicte interetnice! Indirect recunoaste, ca prostul, ca la Tg.Mures, citeste integral
Marius, 18 decembrie 2014
Bine spus. Totusi prefectul e schimbat din functie, pentru ca-si face treaba. Morala nu va mai faceti treaba in Romania ! Fiti lingusitori, slugarnici, tradatori si o sa va mearga bine !
Kviatkovski, 18 decembrie 2014
Nu stiu daca d-l prefect va fi schimbat si din ce motiv ? Dar daca se va intampla asa ar trebui sa ne mai gandim cine merita sa mai stea la guvernare,actualul guvern sau un guvern care sa-i reprezinte citeste integral
stelian, 18 decembrie 2014
" Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra"?, ar spune Cicero....! Pana cand, stimati imbuibati din udmr, pcm, pcr, pcus, cate naiba or mai fi, veti abuza si de rabdarea noastra?! Sunteti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.