ACTUALITATE 17 decembrie 2014

Primarul Antal Árpád, urmărit penal de DIICOT

de Székely Emőke | 723 vizualizări

Edilul din Sfântu Gheorghe este cercetat pentru declaraţia „Ponta să îl instruiască pe prefectul de Covasna să lase în pace maghiarii. Dacă nu, în Secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Tg. Mureş”

DIICOT a început urmărirea penală in rem – cu privire la faptă – după declaraţiile de la tribuna Consiliului Reprezentanților Unionali al UDMR din 13 decembrie, când primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a spus conform traducerii oficiale că dacă premierul nu îl instruieşte pe prefectul de Covasna „să îi lase în pace pe maghiari, în Secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Tg. Mureş”.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus la data de 15 decembrie, în temeiul art. 305 alin. 1 şi 2, începerea urmăririi penale 'in rem' sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare prev. de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului” – se precizează într-un comunicat remis de DIICOT.

În comunicat se mai arată că procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în 13 decembrie, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR de la Târgu Mureş, „au fost făcute declaraţii susceptibile de a întruni elementele infracţiunii prevăzute de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”.

La CRU al UDMR, unde s-a votat ieşirea formaţiunii de la guvernare, a luat cuvântul şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care a cerut indirect premierului să-l „instruiască” pe prefectul de Covasna „să îi lase în pace pe maghiari”, el amintind în acest context de conflictul interetnic de la Târgu Mureş din 1990.

„Rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, premierul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. (…) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce a fost la Târgu Mureş în 1990, a spus edilul.

„Greşeală de traducere”

Antal a reacționat miercuri spunând că a fost o greșeală de traducere și că procurorii vor analiza textul original și vor vedea că la evenimentul de la Târgu Mureș nu s-a spus nimic care să intre sub incidența Codului penal.

„Se pare că la 25 de ani după Revoluție se caută din nou teroriști, și se pare că sunt identificați în rândul comunității maghiare. Eu am participat la CRU de la Târgu Mureș și acolo nu s-a făcut absolut nimic care să intre sub incidența Codului penal, nu cred că procurorii DIICOT ar trebui să facă verificări in rem sau împotriva unor persoane, pentru că nimeni, nici eu, nici președintele Uniunii, nici alții nu au făcut sau nu au spus nimic care să intre în contradicție cu statul de drept sau cu Codul penal. Poate că unii au tradus așa cum a ieșit în presă, dar dacă voi fi invitat la DIICOT, cu siguranță ei vor lua textul în limba maghiară și îl vor retraduce și vor vedea că am spus că noi suntem provocați de către prefect, și sper că nu este în interesul nimănui să se întâmple ceea ce s-a întâmplat la Târgu Mureș. Nici atunci nu a fost în interesul nostru, și nici acum nu este în interesul nostru, deci este evident că e în interesul altcuiva să ne provoace ca să fie un conflict interetnic. Eu cred că lucrurile sunt clare, presa de limba română a tradus cum a vrut sau cum a putut, nu știu, s-a greșit undeva, dar eu sunt foarte liniștit, sunt convins că în momentul în care voi ajunge, dacă voi ajunge în fața procurorilor, ei vor lua nu traducerea, ci textul pe care eu l-am spus” – a declarat primarul Antal Árpád.

Președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a reacționat și el, spunând că în cazul în care este vorba de primarul din Sfântu Gheorghe, se autodenunță și el.

„Cred că unii vor să ne ia glasul de la cântecul cel mai sfânt pentru fiecare. Pentru mine care sunt secui maghiar, imnul maghiarilor de pretutindeni este un cântec sfânt. Mi se pare absolut depășită ideea DIICOT-ului de a căuta in rem făptuitori pentru această infracțiune. Am văzut în presă că ar fi vorba despre domnul primar Antal Arpad, dacă este vorba de dânsul, atunci eu aici, în mod public mă autodenunț și aș vrea să mă duc cu dânsul împreună” – a declarat Tamás Sándor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
@diicot, 19 decembrie 2014
Imediat sa inceteze cu urmarirea tuturor secuilor si ungurilor. Ei nu trebuie sa respecte nicio lege din Romania decat daca doresc iar cand nu doresc legea nu e buna. Clar sa fie.
incze.erno, 18 decembrie 2014
MOS poate esti si prost pot sa fi, dar nustiu ce stat vorbesti, pana cand nu se stie ca a fost revolutie sau lovitura de stat imnul se scimba de 2 ori pe an legea la fel, dute cu mosul tau in moldova citeste integral
Andras, 18 decembrie 2014
„Afară cu ungurii din ţară” ce e?
Mos Craciun, 18 decembrie 2014
În textul ”explicativ” al dlui primar exact asta se afirma! Adica exact ceea ce a retinut DIICOT, foarte clar si explicit. Declaratia de mai sus este inca o proba impotriva sa, care il acuza! citeste integral
ND, 18 decembrie 2014
Andras, te rog ai grija cand faci niste afirmatii atat de grave, trebuie sa vii cu dovezi. Ce fel de amenintari a facut ND?
Andras, 18 decembrie 2014
Acum cine pe cine ameninta? Ca si aici se ameninta cu Tg. Mures, pe Facebook se ameninta cu moartea, ND amemninta toti locuitorii de aici. DIICOT se autosesizeaza selectiv? Si cum aici nu exista citeste integral
Kviatkovski, 18 decembrie 2014
D-lor Antal si Tamas : cred ca dupa atatea si atatea provocari v-a venit randul sa dati socoteala si dvs in fata organelor statului.Nu va inteleg cum de va plac banii romanesti,functiile din citeste integral
stelian, 18 decembrie 2014
Ce interesant e la toti acesti " autonomisti": ba e de vina traducerea, ba noi n-avem destula inteligenta sa intelegem, ca fu tica, ca fu tache! La Bucuresti le place, in Parlament le place, la putere citeste integral
Pista, 18 decembrie 2014
În sfârșit s-a hotărât ce e! E secui maghiar, ca pana acum era ba secui ba maghiar în funcție de interesul zilnic. Azi e secui maghiar. Cat despre amenințări, de mult trebuiau ca aceste citeste integral
..., 18 decembrie 2014
da as via luatinde manager amandoi so as vaduceti tot amandoi in celula :))))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.