LIFESTYLE 5 ianuarie 2015

Adolescenţii au mai puţini prieteni decât acum 20 de ani, în ciuda reţelelor de socializare online

de Mediafax | 555 vizualizări

Adolescenţii au mai puţini prie­teni decât în urmă cu 20 de ani, în ciuda dezvoltării intense a reţelelor de socializare online, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la The University of Queensland din Australia, informează dailymail.co.uk.

Potrivit acestui studiu, adolescenţii se simt mai puţin singuri în prezent decât în urmă cu două decenii, însă aceştia au relaţii sociale superficiale.

Studiul, care a inclus un eşantion de peste 285.000 de liceeni americani, chestionaţi în perioada 1991 - 2012, a descoperit că tinerii au mai puţini prieteni cu care să interacţioneze, dar şi o mai mică dorinţă de a-şi face mai mulţi amici.

Potrivit Globe and Mail, care citează rezultatele acestui studiu publicat în Personality and Social Psychology Bulletin, schimbările economice ar putea fi cele care au determinat creşterea gradului de izolare în rândul tinerilor.

„Oportunităţile economice mai mari oferă indivizilor o mai mare liber­tate de acţiune în privinţa gestionării fondurilor proprii, o mai mare libertate de a decide cu cine să înceapă o relaţie sentimentală şi cu cine să se căsătorească, de a reduce influenţa rudelor şi de a le da oamenilor o mai mare autonomie, fapt care poate creşte individualismul”, au spus cercetătorii care au realizat acest studiu.

„Modificările economice duc la creşterea individualităţii, fapt care poate duce la scăderea interesului pentru a avea prieteni, crescând încrederea în sine, stima de sine şi scăzând gradul de singurătate”, au mai spus aceştia.

Coordonatorul studiului, doctorul David Clark, a spus că sunt necesare alte cercetări asupra socie­tăţilor şi culturilor din afara SUA pentru a putea determina dacă moder­nizarea este cauza tuturor acestor probleme.

Rezultatele acestei cercetări vin după alte serii de studii care au arătat că dezvoltarea reţelelor de socializare online are un efect negativ asupra calităţii relaţiilor de prietenie.

Un studiu din anul 2006, realizat de sociologii de la Duke University, a arătat, de asemenea, că, în medie, cei mai mulţi adulţi au doar două persoane apropiate cu care pot discuta despre cele mai importante subiecte din viaţa lor. De asemenea, potrivit aceluiaşi studiu, un sfert dintre adulţi nu au niciun confident.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.