ACTUALITATE 5 ianuarie 2015

Circa 3.500 de metri liniari de parazăpezi sunt amplasate pe marginea drumurilor naţionale din Covasna

de Agerpres | 1203 vizualizări

Circa 3.500 de metri liniari de parazăpezi au fost amplasate pe marginea drumurilor naţionale din judeţul Covasna pentru a preveni blocarea traficului rutier pe timpul iernii ca urmare a viscolirii nămeţilor.

Şeful Secţiei Drumuri Naţionale Sfântu Gheorghe, ing. Cristian Drincă, a declarat luni că panourile au fost amplasate preponderent în zonele critice, unde în fiecare an au fost probleme din cauza vântului care a viscolit zăpada pe carosabil, respectiv pe marginea DN 10 în zona Întorsurii Buzăului, pe DN 11 în zona Târgu Secuiesc şi Breţcu şi pe DN 12 şi 13 E în zona localităţii Malnaş. El a menţionat că mai există şi alte zone vulnerabile care vor fi protejate cu parazăpezi în măsura în care se vor putea face noi achiziţii.

Cristian Drincă a precizat că au fost luate din timp toate măsurile necesare pentru asigurarea utilajelor de deszăpezire şi materialelor antiderapante, iar la ora actuală pe toate drumurile naţionale din judeţul Covasna se circulă în condiţii bune. „Până acum nu am avut probleme şi să sperăm că nici de acum înainte. Sunt anumite sectoare vulnerabile unde vântul viscoleşte zăpada pe carosabil, dar utilajele deszăpezire ies în patrulare”, a spus Cristian Drincă.

Asociaţia „Green Energy” din Sfântu Gheorghe a trimis anul trecut adrese câtorva sute de primării din ţară, oferindu-le sprijinul pentru înfiinţarea de parazăpezi naturale din salcie energetică. Preşedintele asociaţiei, Vajda Lajos a declarat că aceste plantaţii prezintă şi alte avantaje – absorb praful de pe drumuri, generează oxigen şi reprezintă materie primă pentru centrale termice.

„Ştim că în fiecare iarnă sunt drumuri blocate şi sate izolate din cauza zăpezilor. Din plantaţii energetice se pot realiza perdele de protecţie care au eficienţă deja după doi ani. Nişte benzi de protecţie de 6-10 m lăţime ar proteja drumurile de troiene pe timpul iernii, iar pe timp de vară ar funcţiona ca filtru de praf, protejând culturile agricole. (...) Salcia energetică se recoltează anual, iar după măcinare poate fi folosită ca biomasă, respectiv ca agent termic pentru locuinţe sau instituţii publice. (...) Noi am trimis peste 500 de adrese în ţară, la administraţiile locale şi primării, în special din judeţele care au avut probleme iarna şi le-am prezentat avantajele acestor parazăpezi naturale. Unii, din zona Bacău, Dâmboviţa şi Mehedinţi, s-au arătat interesaţi. (...) Noi suntem convinşi că acest program poate fi promovat cu succes la nivel naţional şi suntem parteneri pentru cei interesaţi”, a declarat Vajda Lajos.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
lus, 6 ianuarie 2015
Stam bine... vine tare din urma Bangladeshul...
Eugen, 6 ianuarie 2015
LA MULTI ANI 2015! Domnilor, 3500 metri liniari= 3,5 Km. Tot liniari. Astai o stire, o laudă, sau autocritica? Sanatate si pace!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.