ACTUALITATE 13 ianuarie 2015

EDITORIAL. Imn Naţional şi circ consensual la Cotroceni

de Dumitru Manolăchescu | 816 vizualizări

Cotroceniul devine tot mai mult un Palat Consensual. În timp ce societatea românească e tot mai dezbinată, clasa politică se îndreaptă încet dar sigur spre un consens la care nici măcar Ion Iliescu n-a cutezat să viseze. Rolul de primadonă consensuală îi revine preşedintelui Iohannis, premierul Ponta se mulţumeşte cu unul de figurant, laolaltă cu alţi şefi de partide parlamentare despre care mulţi români nici nu mai cred că există. Vă daţi seama ce surpriză o fi fost pe Dan Diaconescu, şeful unui PPDD dispărut ca măgarul în ceaţa Parlamentului, să fie chemat de Iohannis la semnarea Pactului Naţional pentru Apărarea Patriei! Îmi vine să plâng şi să mă ridic în picioare cu mâna la inimă doar când aud cum l-au numit... Lângă Diaconescu, alţi iluştri oameni politici buni de nimic: indezirabilul Victor Ponta, Daniel Constantin (imediat fără de partid, i-l ia Voiculescu...), generalul zăpezilor Gabriel Oprea, incolora liberală Alina Gorghiu şi nici-nu-mai-ştiu-cine de la fostul PDL (parcă Anca Boagiu), că Vasile Blaga a lipsit din motive necunoscute. Şi-a mai lipsit cineva: păi cum să semnaţi voi, ostrogoţilor ce sunteţi, aşa un Pact Naţional fără binecuvântarea Preafericitului?!

Dar unde sunt, fraţilor, oamenii noştri politici de anvergură europeană? Unde-s leii, urşii, tigrii, panterele din pădurea politică românească? Ce minune, ce cataclism ecologic i-a înlocuit cu nişte vulpi, bursuci, şobolani şi iepuri amărâţi şi fricoşi? Şi unde e, fraţilor, conflictul permanent între Palate şi partide, născător de subiecte de presă repede digerabile şi uşor interpretabile? Nu se poate aşa ceva, Iohannis şi Ponta, PSD şi PNL boicotează presa liberă, libertatea de expresie este ucisă nu de gloanţe teroriste, ci de lâncezeală şi consens politic.

Oamenii ăştia, adică ăia buni de nimic, au semnat Pactul cu pricina în acordurile Imnului de Stat al României! Pentru că i-a plăcut cum sună şi pentru că-i place să fie băgat în seamă de preşedintele Iohannis, premierul Ponta a mai propus un Pact Naţional. Pentru autostrăzi. Dacă n-avem Pact, zice „dottore plagiattore” Ponta, nu putem face autostrăzi sau şosele expres. Fără Pact Naţional nu mai funcţionează imediat nimic în România: nici plombe la nenorocitele drumuri naţionale pline de gropi nu se mai pot pune, ce să mai zic de spitale, şcoli, grădiniţe, nimic nu se mişcă dacă forţele politice nu semnează un Pact Naţional acompaniat de Imnul de Stat! Dacă, însă, vom avea Pact Naţional şi Imn pentru autostrăzi, ministrul Rus ne promite sute de km. de autostradă în 2015. Că nu-l doare gura, iar PSD are mare nevoie de fraieri în anul ăsta preelectoral.

E şi ăsta un mod de a te face că lucrezi. Nu mai ajung conferinţele de presă care nu spun nimic, devin chiar periculoase pentru că acolo trebuie să răspunzi la întrebările nesimţiţilor autobotezaţi „Charlie”... Nu mai ajung nici comunicatele purtătorilor de vorbe, sunt periculoase şi astea când nu ştii ce şi cum să pui problemele, „Charlie” abia aşteaptă să te critice. Facebook-ul e la modă, e la mare căutare, spui ce vrei, răspunzi când vrei şi la ce vrei, dar nu poţi guverna o ţară doar pe Facebook, tu-i mama mă-sii de treabă!

Drept pentru care, dragi telespectatori, cuplul comico-politic Iohannis-Ponta a descoperit circul pactelor naţionale, însoţite obligatoriu de Imnul de Stat şi cât mai mulţi semnatari din rândul preşedinţilor de partide pe cale de dispariţie. Ne aşteaptă o creştere considerabilă a bunăstării şi fericirii tuturor oamenilor muncii de la oraşe şi sate după semnarea altor pacte esenţiale: pentru Sănătate, pentru Învăţământ, pentru schimbarea Constituţiei, pentru schimbarea judeţelor în regiuni, pentru desfiinţarea consiliilor judeţene, pentru funcţionarea WC-ului public din parcul central al municipiului Sf. Gheorghe, pentru repararea trotuarelor noi-nouţe din acelaşi municipiu... La urma-urmei, concordia politică naţională se poate transfera şi pe plan local, de ce să fie văduviţi românii minoritari şi maghiarii minoritari de un consens binefăcător între figuranţii din politica judeţeană? Abia aştept să-i văd laolaltă, semnând un Pact Judeţean pentru Emanciparea Minorităţilor, pe Antal, Tamás, Grama, Obreja, Guruianu, Opaiţ... La Casa Căsătoriilor, desigur, cu drapelul tricolor românesc de faţă şi în acordurile lui „Deşteaptă-te, române”! Să punem şi noi de-un bal, că circ avem destul!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gustaw, 14 ianuarie 2015
Halal sa-ti fie!!...Curat-murdar!!...Altceva decat bascalie mai stii sa faci mestere? Cam cum ai vedea mataluta ca ar trebui sa se schimbe lucrurile in Romania, asa, ca sa-ti placa si sa mai dea si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.