ACTUALITATE 14 ianuarie 2015

Dolarul scumpeşte produsele aduse din China

de Covasna Media | 384 vizualizări

Preţul electronicelor, al hainelor sau al accesoriilor importate din ţări asiatice va creşte de luna viitoare cu 10%, spun comercianţii. Aprecierea dolarului american face ca valoarea mărfurilor cumpărate în această monedă să crească. Și tot clienţii sunt cei care vor plăti mai mulţi bani din cauza diferenţei de curs valutar.

Anul începe cu prețuri mai mari pentru românii pasionați de tehnologie. Dolarul, moneda folosită de importatori pentru a cumpăra tablete sau telefoane din țările asiatice, a ajuns la aproape 3,82 lei, cu un ban mai puţin comparativ cu maximul istoric din 2012.

„Dolarul american se apreciază pentru că economia americană are perspective mai bune, Banca Centrală oferă dobânzi mai ridicate și atrage investitorii”, a spus Claudiu Cazacu.

Acest lucru înseamnă că electronicele aduse de peste graniță se vor scumpi.

„Vom fi și noi o victimă colaterală, vom fi nevoiți să ajustăm prețurile”, a spus Mihai Pătraşcu, directorul unui magazin online.

Doar în ultimul an, valoarea dolarului a crescut cu 16%.

Dacă o parte din această majorare va fi suportată de vânzători, restul se va vedea în preţurile produselor, imediat ce stocurile din magazine se vor epuiza.

Un laptop care acum costă 2.000 de lei ar putea fi cu 10% mai scump de luna viitoare. Nu este singura schimbare, deja producătorii de aplicații au majorat prețul acestor programe cu 20 de cenți față de luna trecută.

Nu doar electronicele vor costa mai mult, ci şi alte mărfuri aduse din străinătate, precum haine sau accesorii. Analiştii spun că dolarul va continua să se aprecieze şi poate trece de pragul psihologic de 4 lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.