ACTUALITATE 20 ianuarie 2015

„Izvoarele tămăduitoare” din judeţ, menţionate într-o carte apărută în străinătate

de Agerpres | 2200 vizualizări

Mofetele şi apele minerale terapeutice din judeţul Covasna sunt menţionate într-o carte apărută recent în străinătate ce are ca temă 'izvoarele naturale tămăduitoare' din estul Europei.

Reprezentantul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna, Albert Zoltan, a declarat marţi că această carte, intitulată „Healing Sources: Spas and Wellbeing from the Baltic to the Black Sea”, este primul volum important din străinătate ce are ca subiect apele minerale medicinale şi mofetele din această regiune.

Albert Zoltan a precizat că echipa, compusă şi din fotografi, a venit în documentare în judeţul Covasna în 2013 şi a însoţit-o timp de câteva zile în mai multe localităţi, printre care Vâlcele, Balvanyos, Covasna şi Peteni. „Au căutat sursele naturale de sănătate, ceva cu totul inedit şi au ales mofetele şi apele minerale medicinale. (...) Contrar aşteptărilor, li s-au părut interesante izvoarele de apă minerală mai puţin dezvoltate, băile tradiţionale rămase în starea lor naturală. (...) În opinia lor, un segment important al turiştilor este atras de Europa de Est tocmai pentru natura sălbatică şi romantică şi de regiunile ale căror locuitori mai păstrează vie practicile străvechi de medicină populară. (...) Materialul fotografic este expresiv şi prezintă detalii aparent neînsemnate, cum ar fi ceapa verde udată cu apa minerală de la Peteni”, a spus Albert Zoltan.

El a menţionat că această carte nu este un ghid turistic, ci mai degrabă un jurnal de călătorie, ceea ce face ca volumul să aibă „un caracter personal, să fie o publicaţie incitantă şi de încredere”.

În judeţul Covasna sunt mii de izvoare de apă minerală, unele devenite branduri, altele cunoscute doar de localnici care le folosesc ca leacuri pentru diverse boli. În staţiunea Vâlcele, de lângă Sfântu Gheorghe, există un izvor de apă minerală cu un conţinut extrem de mare de magneziu, 335 de miligrame la litru, prin urmare este un excelent remediu pentru una dintre bolile secolului – stresul. La Şugaş Băi, o mică staţiune de vacanţă aflată în apropierea municipiului Sfântu Gheorghe, se găseşte izvorul Elisabeta, folosit de sute de ani pentru tratarea bolilor hepatice şi a gastritelor. În nordul judeţului, la Balvanyos, se află „izvorul de ochi”, care tratează conjunctivitele. Copacii din jurul izvorului sunt acoperiţi cu puzderie de batiste folosite de cei ce şi-au spălat ochii cu apa miraculoasă şi care cred spusele bătrânilor, că astfel vor scăpa de boli.

Pe vremuri, în majoritatea localităţilor din judeţ exista câte o baie populară cu apă minerală, nişte bazine mici din lemn, amenajate de regulă în desişurile pădurilor, în locurile în care se găsea câte un „ochi de apă”. Autorităţile locale s-au gândit că ar putea atrage turiştii în zonă dacă ar reconstrui aceste băi tradiţionale, aşa cum erau ele odinioară, iar astfel au fost refăcute o parte dintre ele, printre care cele de la Cernat, Bodoc, Olteni, Peteni şi Hătuica. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că acest proiect este important nu doar pentru că oferă noi perspective turismului local, ci şi pentru păstrarea tradiţiilor secuilor din zonă.

„Ne bucurăm pentru faptul că specialiştii ne-au confirmat convingerea că aceste băi tradiţionale sunt importante nu numai pentru noi: acestea păstrează şi continuă gândirea tradiţională şi suntem bucuroşi în mod special pentru că plăcerile oferite de acestea le putem împărtăşi şi cu vizitatorii străini. Evident acesta este o cale lungă, însă această prestigioasă publicaţie constituie un punct important al acestui proces”, a afirmat Tamás Sándor.

Cartea semnată de Sophie Benge a apărut la sfârşitul anului trecut la Editura Prestel, în limbile engleză şi rusă şi prezintă, de asemenea, remedii terapeutice inedite şi din alte ţări est-europene, printre care Ungaria, Letonia, Polonia, Slovacia şi Estonia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.