ACTUALITATE 21 ianuarie 2015

Vox Populi – clubul de dezbateri deschis tuturor

de Székely Emőke | 644 vizualizări

Extensia din Sfântu Gheorghe a UBB a lansat un proiect de dezbateri „Părerile politicienilor vs. Vocea opiniei publice”

Extensia din Sfântu Gheorghe a Universității „Babeș-Bolyai” va găzdui luni de la ora 18 prima ediție a unui proiect de dezbateri numit „Vox Populi”, organizat de profesorul universitar dr. Cziprián-Kovács Loránd și consilierul local Mădălin Guruianu. Invitații primei ediții sunt președintele Asociației Pentru Comunitate (APC), Daniel Șanta, și preotul reformat Sánta Imre. Cei doi vor susține o dezbatere cu tema „Sărbători – atitudini și ritualuri” în contextul relațiilor româno-maghiare.

„Să aflăm părerea populației”

Cei doi inițiatori au ținut să precizeze că deși sunt membri ai Partidului Național Liberal, clubul de dezbateri publice „Vox Populi” nu are nicio legătură cu PNL, iar în cadrul discuțiilor nu vor susține punctele de vedere ale partidului, ci vor să vorbească din punct de vedere al omului care trăiește pe aceste meleaguri. „Comunicarea politicienilor este din păcate unidirecțională. Avem de-a face cu exprimări de dorințe ale organizațiilor politice, este o suprapunere între dorințele actorilor politici și voința populară în sensul în care de tendințele, cerințele, atitudinile populației care trăiește aici nu se prea aude mai nimic. Avem interpretări ale acestui interes public, acelei voci publice, prin intermediul actorilor politici. Ideea noastră a fost, hai să vedem, există și alte voci, alte păreri decât cele emise de către actorii politici consacrați din regiune? Și dacă da, ce diferă în judecățile de valoare emise pe marginea unor politici publice, tendințe politice formulate de actorii politici. Presupunem că există și alte opinii, voci în rândul populației de aici privind necesitățile, prioritățile acțiunilor comunitare din oraș, județ sau regiune. E un fel de backup al comunicării politice să auzim și glasul celor care sunt subiecți ai politicilor. Nu sunt persoane decizionale, dar hai să vedem, cum gândesc ei și în ce măsură își pot etala aceste atitudini” – a declarat dr. Cziprián-Kovács Loránd.

Invitați: lideri de opinie

Cei doi organizatori spun că în primă fază vor invita lideri de opinie din cadrul comunității, după care dacă se dovedește a fi o inițiativă viabilă, vor să organizeze și o confruntare între părerile populare și părerile liderilor formațiunilor politice. Mădălin Guruianu spune că în opinia lui dacă românii și maghiarii ar avea mai multe cadre de dezbatere oficiale sau neoficiale, situația ar fi mai puțin tensionată, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care organizează aceste dezbateri. „Prin dezbateri putem să ne cunoaștem mai bine unii pe ceilalți, și astfel am putea fi mult mai greu de manipulat de cei care doresc acest lucru, fie ei de la Budapesta sau de la București” – este de părere Guruianu. Acesta a adăugat că cei doi invitați ai primei ediții, Daniel Șanta și Sánta Imre, au acumulat destulă experiență în ultimii 20 de ani pentru a putea dezbate tema propusă pentru luni.

„Mai puţină lamentare, mai multe soluţii”

Preşedintele Asociaţiei Pentru Comunitate, Daniel Şanta, ne-a declarat că prezenţa sa la această dezbatere va fi mai mult una pentru a afla părerile oamenilor, decât pentru a vorbi. „Cred că e oportun să ne lamentăm mai puțin și să facem mai mult, să încercăm să găsim soluții pentru binele acestei comunități. Paradoxal eu vin la acest eveniment mai degrabă pentru a asculta decât pentru a vorbi. Pentru că mi-e important să cunosc percepțiile altora asupra unui subiect precum acesta. Sigur că pentru a respecta invitația și formatul discuției, îmi voi spune și punctul de vedere, cu speranța că există oameni dornici să-l afle. E important să găsim cadre de normalitate, civilizate, în care să încercăm cu respect și bunăvoință să construim o comunitate sănătoasă”, ne-a declarat Daniel Şanta.

„Lucrurile se schimbă”

Preotul reformat Sánta Imre, cunoscut pentru acțiunile de protest pe care le-a făcut în urmă cu peste 2 ani, când a protestat singur în fața Liceului teoretic „Székely Mikó” împotriva renaționalizării instituției, spune că inițiativa „Vox Populi” este interesantă, și că este nevoie de dezbateri cu cărțile pe față. „Am acceptat invitația tocmai pentru că mi se pare o idee foarte bună. Nu prea știu la ce să mă aștept, având în vedere faptul că luni va fi prima ediție, însă cred că a vorbi deschis într-un cadru civilizat despre anumite probleme este un lucru bun. Bazându-mă pe experiențele pe care le trăiesc zi de zi cu oamenii, pot spune că lucrurile se schimbă, oamenii se schimbă. A pornit o tendință de schimbare a mentalității, ce poate fi corelată cu rezultatele alegerilor prezidențiale. În orice caz, cred că există deschidere mai mare din partea oamenilor, așadar sper ca și acest club de dezbateri să fie un succes” – ne-a declarat Sánta Imre.

Regulile jocului

Dezbaterile vor avea loc într-un cadru academic, așadar vor respecta regulile dezbaterilor academice, iar Cziprián-Kovács Loránd a precizat că nu vor tolera atacuri la persoană. Cei doi invitați vor avea la dispoziție 10 minute pentru a-și expune punctele de vedere, după care oricine din public poate interveni cu condiția de a nu depăși un minut, timp alocat. „La aceste dezbateri oamenii pot pune orice fel de întrebări, nu vor fi teme tabu, ideea este de a discuta deschis despre orice” – spune Mădălin Guruianu. Intrarea la eveniment este liberă, iar clubul de dezbateri publice va avea câte un episod în ultima zi de luni a fiecărei luni. Există și un grup al clubului pe Facebook, unde cei interesați pot propune idei, subiecte sau invitați. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.