ACTUALITATE 22 ianuarie 2015

De Ziua Europei va avea loc la Sfântu Gheorghe un festival al kürtőskalács-ului

de Székely Emőke | 601 vizualizări

În acest sens a fost editată o carte și au fost tipărite flyere în 15 limbi

Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Centrul Europe Direct, a tipărit o serie de materiale menite să promoveze unul dintre cele mai cunoscute produse secuiești – kürtőskalács. În acest sens a fost editată o carte și au fost tipărite flyere în 15 limbi, acestea urmând să fie distribuite de producătorii de kürtőskalács din zonă.

Sprijin pentru producători

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că prin aceste materiale doresc să vină în sprijinul acelor întreprinzători care trăiesc sau care își completează veniturile cu producerea, vânzarea acestui produs secuiesc. Vrem ca acest produs să fie întărit ca și produs secuiesc. Acesta este țelul, și pentru acest lucru am editat o cărticică în care este documentată istoria produsului. În această muncă ne-a ajutat foarte mult Comisia Internațională a Kürtőskalács, iar munca colegilor mei a scos la iveală că produsul nostru are rude, veri în Cehia, Slovacia, Suedia, Austria” – a declarat Tamás Sándor.

Acțiunile legate de acest produs nu se limitează doar la tipărituri, și asta pentru că Centrul Europe Direct va organiza pe data de 9 mai, de Ziua Europei, un festival al kürtőskalács-ului, la care vor fi invitați și producători similari din Europa. „Centrul Europe Direct a participat la acest proiect pentru a ajuta la promovarea la nivel european și internațional a produsului kürtőskalács, dar pe de altă parte dorim să facem cunoscuți în această zonă și verii kürtőskalácsului, și ideea este organizarea cu ocazia Zilei Europei a unui festival la care sperăm să vină nu doar producători din zonă, ci și cei din alte țări care se ocupă de producerea unor prăjituri similare. Vrem să arătăm că și prin acest produs tradițional facem parte dintr-o familie europeană. Tot acest festival implică și alte subiecte promovate de Uniunea Europeană, cum ar fi drepturile consumatorilor, și vrem să venim și cu rețete inovative pentru a-i ajuta pe cei care doresc să fie mai competitivi pe piața europeană” – a declarat reprezentanta Europe Direct, Madarasi Csilla.

Povestea kürtőskalács-ului

Cartea menționată mai sus a fost elaborată de specialistul în turism din cadrul Consiliului Județean Covasna, Albert Zoltán. Acesta a spus că în urma cercetărilor făcute de el a descoperit că acest produs este prezent în cele mai diferite țări, cum ar fi Peru, Malaezia sau Chile. De asemenea, Albert a menționat că prima atestare documentară a kürtőskalács-ului este din 1450, iar prima rețetă datează din 1784, rețeta contesei Mikes Mária din Zăbala, însă originile produsului sunt mai vechi. „Povestea kürtőskalács a pornit pe vremea când tătarii au invadat Transilvania, iar cei de aici au fost forțați să se închidă în peșteri. Au închis intrarea, tătarii stăteau acolo știind că suplimentele alimentare sunt pe terminate, și așteptau să iasă cei care au intrat. Ca să arate cei din peșteră că mai au mâncare, au făcut din ce mai rămăsese un fel de cozonac pe băț, pe care l-au pus pentru păsări, zicând că mai au destule suplimente. Tătarii au zis că nu are rost să aștepte o vreme îndelungată și au plecat” – povestește Albert Zoltán.

În perioada următoare flyerele în 15 limbi vor ajunge la producătorii de kürtőskalács din județ, care le vor distribui turiștilor, iar cartea va fi tradusă și ea în limba română și engleză.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.