ACTUALITATE 25 ianuarie 2015

Armonia dintre corp, minte și suflet te poate face campion [FOTO]

de Székely Emőke | 757 vizualizări

Peste 200 de sportivi și antrenori au participat la primul seminar de karate „Camp & Champ” de la Sfantu Gheorghe

Municipiul Sfântu Gheorghe a fost la sfârșitul săptămânii gazda unui eveniment internațional de karate, seminarul „Camp&Champ”, organizat de clubul Sport-All în parteneriat cu Shoto Team. Organizatorii s-au arătat mulțumiți, la fel și participanții care ne-au spus că au învățat multe de la cei doi invitați de marcă, sensei Antonio Oliva Seba (8 DAN) din Spania, și multiplul medaliat la campionatele mondiale și europene, ungurul S. Kovács Ádám (5 DAN).

Peste 200 de participanți

Organizatorul evenimentului, Vass Hunor, ne-a declarat că având în vedere faptul că a fost prima ediție, este mulțumit de ce a ieșit, deși totul a pornit cu stângul, sportivi din mai multe țări anunțând în ultima clipă că nu pot veni.

„Din păcate am avut câteva neplăceri, delegația din Ghana a ajuns la București, de unde a fost întoarsă acasă pe motiv că cei 6 sportivi și antrenori nu au putut demonstra că au destui bani. Delegația din Pakistan nu a primit viză, iar cei din Egipt au rămas acasă din cauza inundațiilor care s-au produs în țara lor. Au venit în schimb sportivi și antrenori din Ucraina, Ungaria și desigur din țară, numărul participanților fiind de peste 200. Cred că a fost un eveniment reușit, la care fiecare dintre sportivi și antrenori a avut ce învăța de la două nume de talie mondială” – ne-a declarat Vass Hunor. Acesta a ținut să precizeze că succesul evenimentului nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi colaborat foarte strâns cu cei de la Shoto Team. „Am fost practic o echipă, ceea ce s-a și văzut” – a punctat Vass Hunor.

Antrenamente pentru mici și mari

Cei doi invitați au ținut câte 4 antrenamente pentru copii și adulți, la care au prezentat mai multe tehnici defensive, dar și ofensive, iar la finalul celor 3 zile participanții au susținut meciuri de control, scopul acestora fiind punerea în practică a celor învățate. La antrenamente, tatamiul din sala de sport a Liceului „Székely Mikó” s-a umplut până la refuz, iar interesant a fost că nu mulţi sportivi aveau centură de altă culoare decât cea neagră, ceea ce demonstrează faptul că la Camp&Champ au venit sportivi și antrenori de calibru. Printre ei s-au numărat numeroși reprezentanți ai loturilor naționale, care ne-au spus că nu ar fi ratat pentru nimic în lume o astfel de ocazie. „Le mulțumesc din suflet organizatorilor pentru acest eveniment. Nu prea avem acces la asemenea evenimente de rang înalt, și cu toate că sunt sportiv de peste 20 de ani, am învățat lucruri noi aici” – ne-a spus un sportiv din București.

Seminarii pentru antrenori

Vinei și sâmbătă seara, sensei Oliva Seba le-a vorbit antrenorilor despre diferite subiecte, cum ar fi importanța defensivei, despre cum trebuie să fie comunicarea între sportiv și antrenor înainte, în timpul și după competiție, dar și despre cele trei elemente – trup, minte și suflet –, care dacă nu sunt în concordanță, karatistul nu va deveni campion. „Când am ajuns antrenorul Lotului Național al Spaniei, aveam sportivi foarte buni, cu fizic bun, cunoștințe solide, aparent aveau tot ce le trebuie pentru a deveni campioni mondiali, însă rezultatele nu au venit. Atunci mi-am dat seama că ceva lipsește, ceva nu este în regulă, și, contrar celor învățate de maeștrii japonezi, am introdus elementul sufletului. Să lupți cu inima, să simți emoțiile celuilalt, să catalizezi emoțiile concursului, ale tale, ale antrenorului, ale arbitrilor și ale spectatorilor. Și mi-am dat seama că poți deveni campion doar dacă trupul, mintea și sufletul trag în aceeași direcție. Dacă unul dintre aceste trei elemente nu este 100% concentrat asupra scopului, nu vei câștiga” – spune sensei Oliva. Acesta a vorbit și despre importanța defensivei, spunând că Ungaria, de exemplu, a început să urce în ierarhia mondială atunci când și-a dat seama de importanța defensivei. „Atacul este desigur important, dar mai important e să știi să te aperi, să anticipezi mișcările adversarului, să aștepți momentul cel mai potrivit pentru atac. Sunt foarte mulți sportivi care atacă, atacă, și nu câștigă. De aceea este important ca sportivii să fie învățați de mici să se apere” – este de părere maestrul spaniol.

Trei tipuri de sportivi

Antonio Oliva Seba a catalogat sportivii în trei tipologii: cei care luptă cu inima, cei care luptă cu mintea, și cei motrici. „Fiecare sportiv intră în una din aceste categorii. Primii sunt atleți buni și deseori fanatici, dar stau mai prost la capitolul inteligență. Aceștia atacă mult, și chiar dacă și primesc, se ridică imediat și merg mai departe. În cazul lor antrenorul trebuie să le vorbească la suflet, trebuie să transmită emoții. Cel de-al doilea tip de sportiv, cel care luptă cu mintea, e matematic, calculează tot și nu face nicio mișcare în plus. În cazul lui prezinți o schemă și el va înțelege ce are de făcut. Cea de-a treia tipologie, sportivul motric, va înțelege cel mai bine ce are de făcut, dacă îi arăți. Aceste lucruri funcționează, le spun din experiență și nu din cărțile de specialitate” – afirmă sensei Oliva. Întrebat ce să facă un antrenor dacă este în pană de idei, cum să abordeze un sportiv, maestrul a răspuns simplu: „Pune-te în situația lui și vezi cum ți-ar plăcea ție să fii tratat, și ai răspunsul la întrebare”.

Karateul românesc e în creștere

Multiplul campion maghiar S. Kovács Ádám ne-a declarat că este pentru a doua oară la Sfântu Gheorghe, și a spus că față de acum 2 ani, când a fost invitat pentru prima dată, vede o evoluție bună a acestui sport. „Mă bucur foarte mult să constat că sportivii de aici au aplicat ceea ce le-am arătat în urmă cu 2 ani. Văd o evoluție bună a lucrurilor. În primul rând am observat o creștere a numărului de sportivi, ceea ce este foarte bine, iar în al doilea rând văd că antrenorii fac o muncă de calitate. Degeaba ții antrenamente de proastă calitate, e ca și cum nu ai face nimic. În ceea ce privește karatiștii români în general, cred că le lipsește acel plus de care un sportiv are nevoie să câștige la nivel mondial, acel fanatism, acea implicare sufletească. Cunosc mulți sportivi din Lotul Național al României, din punct de vedere fizic și tactic sunt pe top, nu știu cu nimic mai puțin decât orice sportiv de talie mondială, însă cred că pentru a deveni campion, e nevoie de puțin fanatism. Acest lucru a fost valabil și pentru mine, eu am fost primul sportiv din Ungaria care a ajuns la cel mai înalt nivel, nu am avut predecesori de la care să copiez, dar cu multă muncă și implicare am ajuns unde am ajuns, și cred că și sportivii români o pot face” – ne-a declarat S. Kovács Ádám.

Așadar, Sfântu Gheorghe a fost capitala karateului românesc la acest sfârșit de săptămână, iar concluzia trasă de cei care au făcut posibil acest eveniment a fost cât se poate de simplă și de expresivă: aceasta a fost doar prima ediție, Camp&Champ va fi și la anul, tot la Sfântu Gheorghe, cu o participare și mai numeroasă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
preda csaba, 25 ianuarie 2015
Szuper cikk !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.