ACTUALITATE 25 ianuarie 2015

PNL cere IŞJ să prezinte cifrele de şcolarizare pentru a pune capăt controverselor

de Agerpres | 584 vizualizări

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a cerut conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna să prezinte cifrele de şcolarizare pentru următorul an de învăţământ pentru a pune capăt controverselor apărute în ultima perioadă pe această temă.

Mădălin Guruianu a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a cerut în scris Inspectoratului Şcolar să-i comunice numărul de clase de liceu aprobate pentru anul şcolar 2015-2016, pe fiecare unitate de învăţământ în parte, cu defalcarea pe linii de învăţământ în limba română, respectiv maghiară şi pe profile, numărul de elevi de clasa a VIII-a existenţi în acest moment în judeţul Covasna şi numărul de cadre didactice şi personal nedidactic şi auxiliar existente în ultimii doi ani în sistemul de învăţământ şi cât se preconizează pentru anul şcolar 2015-2016.

Guruianu a menţionat că a făcut acest demers deoarece, din informaţiile pe care le are, numărul claselor de liceu prevăzute la secţia română pentru anul şcolar următor este insuficient pentru a le asigura locuri celor 248 de elevi români din Sfântu Gheorghe şi împrejurimi care vor termina în vară clasa a VIII-a. Potrivit acestuia, au fost aprobate 8 în loc de 9 clase necesare, dintre care patru la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, trei la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” şi una la Liceul de Arte.

Guruianu ameninţă cu procese

Guruianu s-a arătat surprins că liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, ia apărarea conducerii Inspectoratului Şcolar şi l-a acuzat că girează astfel „boicotarea” învăţământului în limba română din judeţ.

PSD Covasna girează lipsa de transparenţă şi de comunicare publică a IŞJ Covasna, transformându-se în purtătorul de cuvânt al instituţiei. PSD Covasna îşi asumă că o clasă întreagă de copii români din zona Sfântu Gheorghe nu va avea loc în unităţile de învăţământ în limba română din municipiu, silindu-i fie să plece din oraş, fie să înveţe în limba maghiară, fie să renunţe la învăţământ, deşi până în clasa a X-a este obligatoriu. (...) Evident, în măsura în care aceste lucruri chiar se vor întâmpla – deoarece în optimismul meu cred că se va înfiinţa totuşi şi a noua clasă în limba română, îi voi acţiona în judecată pe cei vinovaţi de decizie, dar şi pe cei care au susţinut o asemenea perspectivă dezastruoasă pentru comunitatea românească din Sfântu Gheorghe”, a afirmat Mădălin Guruianu.

Deputatul Horia Grama a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu există pericolul ca elevii români care urmează să intre în toamnă la liceu să nu-şi poată găsi loc la o unitate şcolară din judeţ, aşa cum enunţase anterior Mădălin Guruianu. Horia Grama a menţionat că planul de şcolarizare pentru următorul an de învăţământ se bazează pe „studii serioase şi fundamentate” făcute de Inspectoratul Şcolar şi că liderul PNL Sfântu Gheorghe creează inutil „panică şi îngrijorare”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Maria Pandele, a declarat în urmă cu câteva zile că o poziţie oficială a conducerii instituţiei în legătură cu acest subiect va fi prezentată în scurt timp.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.