ACTUALITATE 29 ianuarie 2015

1 Februarie – Ziua Intendenței Militare

de Covasna Media | 913 vizualizări

intendenta militara

În fiecare an, la 1 februarie, militarii Armatei Române sărbătoresc Ziua Intendenței Militare. Intendenţa este specialitatea militară considerată a fi indispensabilă în ceea ce privește aprovizionarea militarilor cu hrană, uniforme și tot ceea ce înseamnă logistică, mai ales în perioade de război.

Militarii din întreaga Armată Română aniversează 154 de ani de la înființarea intendenței militare, la 1 februarie 1861, când prin Înaltul Ordin de zi nr. 29  al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza s-au pus bazele intendenței militare.

Asigurarea echipamentului și a hranei reprezintă activitatea de bază a intendenței. Doar cine nu a îmbrăcat vreun minut haina militară, nu știe ce pondere are intendența într-o structură militară, de la bocanc la bonetă, de la lama de bărbierit de dimineaţă şi până la ceaiul de la masa de seară. Spre deosebire de alte arme, dintre care unele se fac simțite numai la război, iar altele sunt pur și simplu invizibile, intendența este prezentă la vedere, adică 24 de ore din 24, fie că este zi obișnuită, duminică sau sărbători legale ori religioase.

Ofițerul de intendență este primul care vine în unitate să organizeze condițiile de cazare, hrănire, igienă şi instrucție, el fiind și ultimul care părăsește zona și care, la o adică, va stinge lumina. Până atunci însă, ține pasul cu luptătorul, ba chiar și îl propulsează, modernizându-se și adaptându-se câmpului de luptă actual.

Astăzi, intendența poartă un alt nume și anume logistica. Logistica este un concept frecvent utilizat în diverse medii și domenii de activitate, căpătând după caz, multiple înțelesuri și semnificații. De fapt ce este logistica? Conceptul cuprinde ansamblul de cunoștințe tehnice și de activități practice și organizatorice prin care trupele sunt asigurate cu tot ceea ce le este necesar pentru trai și pregătire de luptă. Sunt șapte arme care fac parte din logistică şi toate la un loc contribuie la asigurarea trupelor. Nu este rău că toți acești oameni, de la diferite specialități, vor să facă parte din această armă. Important este ca fiecare categorie de personal să ridice valoarea logisticii. Pentru fiecare,în domeniul său de activitate, criteriul de bază trebuie să fie profesionalismul. Un bun logistician trebuie să fie un foarte bun profesionist în domeniul lui. Astfel, toate aceste arme vor conferi greutate logisticii în armată.În condițiile războiului modern este necesar ca reforma sistemului logistic a armatei române să continue, ea trebuind să evolueze în aceeași direcție, respectiv al compatibilității și interoperabilității cu sistemul logistic al forțelor țărilor aliate, în ceea ce privește asigurarea susținerii logistice pentru îndeplinirea misiunilor de luptă.

La acest moment aniversar, vă rog să-mi permiteți dragi camarazi ce cu mândrie purtați pe epoleți însemnul logistic să vă adresez îndemnul de a vă angaja cu fermitate și devotament în perfecționarea pregătirii dumneavoastră, pentru a ajunge la un nivel superior în îndeplinirea misiunilor ce vă revin, pentru ridicarea continuă a calității vieții militarilor, a asigurării cu tehnică, produse și materiale de resort, a tuturor efectivelor.

Totodată, se cuvine să aducem un pios omagiu, tuturor eroilor din arma intendență, deveniți legendă şi intrați pe vecie în conștiința națională. Fie ca sacrificiul lor să constituie un imbold pentru întreaga dumneavoastră activitate pe care o desfășurați cu credință, pasiune și înalt profesionalism.

Prim-vicepreședinte A.N.C.M.R.R. – Filiala Covasna „Gen. Grigore Bălan”

Mr. (r) Robert-Tiberiu Rusznak

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.