ACTUALITATE 29 ianuarie 2015

Antal Árpád: „Aş fi participat la aniversarea Micii Uniri dacă prefectul ar fi avut o altă atitudine”

de Agerpres | 1088 vizualizări

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád, a declarat, joi, că ar fi participat la festivităţile dedicate Micii Uniri, dacă prefectul judeţului Covasna ar fi avut o altă atitudine şi nu l-ar fi somat să îndepărteze panoul „SIC – Terra Siculorum”.

„Vă spun sincer că am vrut să particip, m-aş fi dus dacă nu eram somat să îndepărtez panoul. Nu am nimic cu 24 ianuarie, e o zi care trebuie sărbătorită şi dacă nu făcea apel prefectul să ducem panoul SIC, mergeam. E normal ca 24 ianuarie să fie zi de sărbătoare naţională pentru România, pentru că dacă nu ar fi fost Mica Unire, nu ar fi urmat nici Marea Unire. Şi vă mai spun că 24 ianuarie e o zi în care şi noi, maghiarii, am putea sărbători. Dar prefectul a ratat momentul prin acea adresă pe care ne-a trimis-o. (...) S-a făcut scandal, prefectul a folosit un limbaj de neacceptat într-o corespondenţă oficială între două instituţii. Repet, am vrut să fiu acolo, dar având în vedere circul pe care l-a făcut prefectul, nu m-am dus. (...) La 1 Decembrie nu o să merg, ştiţi foarte bine că am mai spus acest lucru, până când nouă, maghiarilor, nu ni se va da ceea ce ni s-a promis la Alba Iulia. Cu 24 ianuarie nu am nimic, cred că era un lucru bun şi pentru români şi pentru maghiari să sărbătorim împreună”, a spus primarul Antal Árpád în plenul şedinţei Consiliului Local.

El a mai spus că nu înţelege de ce pe unii îi deranjează panoul „SIC” şi a ţinut să menţioneze că „ţinutul secuiesc” exista la vremea înfăptuirii Micii Uniri.

Antal Árpád a făcut aceste afirmaţii în urma unei interpelări adresate de consilierul PSD Rodica Pârvan, care, vorbind şi în numele altor români, s-a declarat jignită de faptul că panoul nu a fost înlăturat înainte de 24 ianuarie în ciuda solicitărilor venite din partea comunităţii româneşti şi somaţiei trimise de prefectul judeţului. Aşteptăm anul viitor (...), poate vom juca împreună hora unirii de 24 ianuarie”, a spus Rodica Pârvan.

Consilierul PNL Mădălin Guruianu a declarat că regretă absenţa de la manifestări a autorităţilor locale, ţinând să menţioneze că el a participat în ultimii ani la sărbătorile importante ale comunităţii maghiare, printre care Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită pe 15 martie. Au fost ani în care discursurile nu au fost confortabile pentru români, dar am mers din respect pentru comunitatea maghiară. Aţi fi putut veni şi dumneavoastră din respect pentru românii din municipiu. (...) Eu sunt mândru că trăiesc în Sfântu Gheorghe, într-un mediu multicultural, şi ţine de cei şapte ani de acasă să-l cunoşti şi să-l respecţi pe cel de lângă tine”, a declarat Mădălin Guruianu.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat că va continua să le trimită invitaţii reprezentanţilor autorităţilor locale pentru a participa la sărbătorile oficiale şi şi-a exprimat speranţa că data viitoare le vor onora.

În adresa trimisă primarului Antal Árpád şi preşedintelui Consiliului judeţean Covasna, Tamás Sándor, care sunt şi lideri ai UDMR Covasna, prefectul le-a solicitat să înlăture panoul SIC din apropierea locului de desfăşurare a manifestărilor oficiale dedicate Micii Uniri din „necesitatea menţinerii unui climat de convieţuire interetnică normal, climat ce nu poate fi păstrat prin gestul provocator şi inutil al existenţei panoului publicitar al autonomiei teritoriale pe criterii etnice”.

Panoul cu inscripţia „SIC – Terra Siculorum” (ţinutul secuiesc, în limba latină – nr) a fost amplasat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în luna decembrie 2014 de liderii UDMR Covasna, Tamás Sándor şi Antal Árpád, în replică la acţiunile fostului prefect, Marius Popica, care a cerut înlăturarea steagului secuiesc din spaţiile publice, conform unei decizii definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
Burebista, 31 ianuarie 2015
Scrisoare deschisa catre domnul primar al Municipiului Sfantu Gheorghe din judetul Covasna care se afla pe teritoriul Romaniei. Domnule primar (de Municipiu Sfantu Gheorghe din judetul Covasna din citeste integral
..., 31 ianuarie 2015
la raspunsul dragului primar...si anume...as fi venit dar din cauza somatiei nu...eu l-as intreba...si marmota ce facea? ai gasit un motiv...si mereu gasesti,daca nu,il inventezi...ce ne doresți citeste integral
UNROMANDEDINCOLODEMUNTI, 30 ianuarie 2015
Avem noi un model de autonomie teritoriala (pentru maghiarii si romanii din Judetul Covasna), pe care suntem dispusi sa o negociem "modelul Fîşia Gaza" !
Mircea, 30 ianuarie 2015
Dragi poate la urmatoarele alegeri il taxati pe sovinul asta pentru actiunile sale antiromanesti. Chiar nu se poate aplica legea si indeparta mizeria aia de panou ?
ASociatia ProCovasna, 30 ianuarie 2015
se impune modificarea legislatiei romanesti in sensul de a nu mai permite unor persoane cu mai multe cetatenii sa acceada in functii publice de primar/edil judetean...pana la urma, se justifica citeste integral
Gheorghita, 30 ianuarie 2015
Domnul Antal este reprezentantul întregii comunități locale, compusă din români și maghiari, sau maghiari și români, și dacă el nu a dorit (sau varianta nu a putut), trebuia să trimită un citeste integral
Lucian Popeci, 30 ianuarie 2015
Saracutzu ,e foarte sensibil!E SICK!
Popescu Dan, 30 ianuarie 2015
Vrei sa te mai creada cineva, mai Pinochio? Trage caruciorul cu SIC(TIR) mai incolo (sau plimba ursul, daca intelegi ce vreu sa spun)!
Ina, 30 ianuarie 2015
Hai sic(tir).
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.