ACTUALITATE 29 ianuarie 2015

Decizie definitivă a instanţei: Colegiul „Mikó” trece în proprietatea CL Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1133 vizualizări

Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a aprobat, joi, preluarea clădirii Colegiului „Székely Mikó” de la Eparhia Reformată din Ardeal şi trecerea acesteia în proprietatea publică a municipiului, conform unei sentinţe definitive şi irevocabile a instanţei de judecată.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a catalogat sentinţa dată anul trecut de Curtea de Apel Ploieşti drept „curioasă”, însă a menţionat că în baza acesteia clădirea intră în patrimoniul oraşului, deci urmează se se încheie şi un protocol de predare-primire între autorităţile locale şi Eparhia Reformată şi înscrierea în Cartea funciară.

Clădirea Colegiului „Mikó” a făcut obiectul unui proces care a durat aproape doi ani şi a avut ca obiect retrocedarea ilegală a acesteia către Eparhia Reformată. Curtea de Apel Ploieşti a dispus la finele anului trecut radierea dreptului de proprietate a Eparhiei Reformate, reţinând că la data predării imobilului către acest cult era „proprietatea publică extratabulară a municipiului Sfântu Gheorghe”.

După pronunţarea sentinţei definitive, liderii comunităţii maghiare, printre care şi Antal Árpád, au afirmat că în acest caz se poate vorbi despre o „renaţionalizare”.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2002 trei membri ai comisiei de restituire a bunurilor imobile ce au aparţinut minorităţilor naţionale au întocmit o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că imobilul în cauză a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat, acţiunea de retrocedare efectuându-se, în principal, în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, şi a cărţii funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.

Printre membrii comisiei de retrocedare s-a numărat şi actualul deputat UDMR Covasna, Markó Attila, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, pe care Curtea de Apel Ploieşti l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Markó a declarat în repetate rânduri că imobilul a fost retrocedat în conformitate cu legile româneşti în vigoare şi a menţionat că acest caz va ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ASociatia ProCovasna, 30 ianuarie 2015
Domnul primar nu zice nimic de banii grei pe care i-a platit luna de luna, an de an, Eparhiei Reformate a Ardealului drept chirie pentru utilizarea de catre municipaltate a cladirilor Liceului Szekely citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.