SOCIAL 5 februarie 2015

Protecţia Consumatorilor cere o soluţie legislativă în problema creditelor în franci elveţieni

de Agerpres | 606 vizualizări

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) susține că a întreprins toate demersurile necesare pentru a îndeplini rolul de mediator în relația dintre bănci și consumatori în criza francului elvețian și apreciază că este necesară o soluție legislativă prin care să se impună împărțirea ris­curilor și aplicarea principiului echității.

„Este necesar să se prevadă măsuri clare pentru a-i sprijini pe consumatorii cu privire la con­știentizarea riscului pe care și-l asumă, precum și cu privire la posibilitatea limitării expunerii la riscul ratei de schimb valutar pe durata creditului, ca urmare a riscurilor semnificative aferente împrumuturilor în valută străină”, se arată într-un comunicat al instituției remis Agerpres.

ANPC precizează că a întreprins toate demersurile necesare pentru a îndeplini rolul de mediator în relația dintre bănci și consumatori în contextul legislației în vigoare, însă aceasta conduce, cel mult, la rezolvarea punctuală, cu o scădere nesemnificativă a costurilor pentru un număr mic de consumatori.

„Pentru a stabili un echilibru între drepturile și obligațiile părților, apreciem că este necesară o soluție legislativă prin care să se impună împărțirea riscurilor și aplicarea principiului echității. Însă, până la implementarea soluțiilor legislative avem nevoie de măsuri imediate pentru a evita apariția unor fenomene sociale grave.

Dorim evitarea situației în care consumatorul este cel care suportă riscurile în totalitate. Întotdeauna se aduce în discuție riscul financiar la care sunt supuse băncile, falimentul în care ar putea intra, faptul că vor pleca din țară etc, niciodată nu se vorbește despre ce se întâmplă cu consumatorii români și familiile acestora — faptul că rămân fără locuință și fără venituri, aceste cazuri neputând beneficia nici măcar de ajutor social din partea statului”, precizează pre­ședintele instituției, Marius Alexandru Dunca, în comunicatul menționat.

Acesta solicită tuturor instituțiilor financiar-bancare să ofere soluții concrete clienților bun-platnici până la apariția crizei, dar care se află în prezent în imposibilitatea de a-și plăti ratele lunare.

„Ne referim la soluții care să vizeze întreaga perioadă de credi­tare, nu soluții pe termen scurt. Ne dorim soluții care să acopere o parte semnificativă a costurilor apărute în urma creșterii valorii CHF. Creșterea valorii CHF are efecte imediate, efecte care aduc beneficii instituțiilor financiar bancare și prejudicii consumatorilor, astfel că dorim găsirea de soluții imediate din partea instituțiilor de creditare”, se mai menționează în comunicat.

Francul elvețian s-a apreciat puternic pe 15 ianuarie, pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani. În context, a reapărut discuția referitoare la românii cu credite în franci, care, potrivit autorităților, sunt în număr de aproximativ 75.000.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.