ACTUALITATE 12 februarie 2015

Autoritatea Electorală Permanentă şi elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” au sărbătorit împreună Ziua Internaţională a Alegerilor

de Mirela Cara Dragu | 450 vizualizări

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Alegerilor, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” a găzduit joi o acţiune organizată de Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Judeţean Covasna, cu tema „Implicarea tinerilor în derularea procesului electoral”. Alături de elevii colegiului, au fost invitaţi să participe şi copii care studiază în anii terminali la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”.

În faţa tinerilor dornici să primească informaţii despre alegeri şi despre procedura prin care acestea se organizează s-au aflat Farkas László, director al filialei Centru a Autorităţii Electorale Permanente, Claudiu Petra, consilier al aceleiaşi filiale, Lőrincz Eszter şi Alina Drincă, de la Biroul Judeţean, şi prefectul judeţului, Sebastian Cucu.

Primul care le-a vorbit elevilor despre însemnătatea alegerilor, dar mai ales despre importanţa faptului de a-ţi exercita dreptul cetăţenesc de a alege, a fost prefectul Sebastian Cucu. „Mă bucur că sunteţi atât de mulţi. Sper că a fost alegerea voastră, fiindcă vorbim despre alegeri. E foarte important să vreţi să participaţi la un astfel de eveniment. Sigur că încă sunteţi fragezi, poate, pentru un astfel de subiect, dar în acelaşi timp este un subiect pe care trebuie să îl cunoaşteţi şi sper că vă face placere să îl abordaţi încă de acum, pentru că dreptul de a alege ţine de esenţa libertăţii. Alegeţi să vă îmbrăcaţi într-un fel, alegeţi să mergeţi la o anumită şcoală, alegeţi să fiţi sau nu prieteni cu cineva etc. În acest cadru, dreptul de a alege, în sensul alegerii conducătorilor, autorităţilor statului sau autorităţilor locale, este unul dintre cele mai importante drepturi pe care atât Constituţia, cât şi documentele la nivel european şi mondial le consacră, fiind foarte important ca o comunitate să participe la desemnarea acelora care urmează a-i conduce destinele”, a declarat Cucu.

Consilierul AEP Claudiu Petra le-a făcut elevilor o prezentare a instituţiei pe care o reprezintă, evidenţiind rolul şi misiunea acesteia în ţara noastră. De asemenea, el i-a informat pe copii că, în cazul în care vor dori, se vor putea înscrie la un internship în cadrul AEP, ceea ce ar putea fi pentru ei un punct de plecare în carieră şi un mod de a căpăta experienţă în câmpul muncii. Ulterior, le-a vorbit elevilor despre tipurile de alegeri, informându-i că acestea sunt de mai multe feluri: locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare. În plus, elevii au fost familiarizaţi cu câţiva termeni uzitaţi în campaniile electorale, cu procedurile urmate în organizarea alegerilor, precum şi cu ce înseamnă referendum şi în ce condiţii poate fi susţinut acesta. Astfel, copiilor le-a fost adus la cunoştinţă un fapt mai puţin cunoscut despre Elveţia, care pare să fie ţara care organizează cele mai multe referendumuri din Europa.

Despre importanţa votului

În încheiere, elevilor li s-a explicat că este foarte important ca ei să îşi exercite dreptul de vot în primul rând pentru că acesta este modul personal prin care îşi pot decide viitorul şi, în al doilea rând, pentru că numai în acest fel au garanţia că şi-au făcut datoria faţă de ei înşişi exprimându-şi opţiunile, indiferent de rezultat. Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri la care elevii au participat activ, demonstrând un real interes faţă de problemele electorale.

Pentru unii elevi acţiunea nu a oferit informaţii noi, însă alţii au considerat informaţiile transmise de reprezentantul AEP ca fiind importante şi folositoare. „Am aflat în mare parte lucruri destul de noi, pe care nu le ştiam, cum ar fi restricţiile pentru Parlament, pentru deputaţi, pentru consilieri locali etc.”, ne-a mărturisit Bogdan-Ştefan Radu, elev al CNMV.

„Copiii au fost interesaţi de anumite chestiuni, sunt adaptaţi zilelor noastre şi sunt orientaţi către ceea ce îi interesează. Am fost bucuroşi că, spre deosebire de alte cazuri, au pus întrebări, chiar dacă unele dintre ele au depăşit contextul discuţiei”, a concluzionat Claudiu Petra.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.