ACTUALITATE 12 februarie 2015

Pregătiri pentru a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Reflex

de Mirela Cara Dragu | 848 vizualizări

În perioada 18-31 martie, la Sfântu Gheorghe se va desfăşura cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru REFLEX, produs de Teatrul Tamási Áron cu sprijinul Consiliul Local Sfântu Gheorghe şi al Consiliului Judeţean Covasna.

La conferinţa de presă prin care organizatorii evenimentului au comunicat informaţii relevante privind programul ediţiei din acest an, precum şi informaţii despre buget, au participat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, directorul Teatrului Tamási Áron, Bocsárdi László, şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.

În deschiderea discuţiei cu presa, Bocsárdi László a precizat: „Această ediţie, din păcate, va fi realizată dintr-o sumă mult mai mică, cam jumătate faţă de cele două ediţii anterioare. N-aş vrea să vorbesc despre cauze, pentru că nu e momentul şi vrem să pornim un festival, nu să plângem legat de un festival. Vor fi spectacole mai puţine, dar nu am renunţat la ideea că acest festival este unul de un nivel artistic foarte înalt.”

Spectacole din 6 ţări

Comparativ cu ediţiile anterioare, anul acesta vor fi implicate mai puţine ţări. Pe scena festivalului se vor juca producţii teatrale din România, Ungaria, Serbia, Polonia şi Lituania. În deschidere va avea loc un concert extraordinar de jazz, susţinut de o formaţie din Viena.

„Reflex 2015” va avea un program compus din 9 spectacole principale, la care se adaugă şi spectacole din oraşul nostru, ale căror titluri vor fi comunicate ulterior, dar pe care conducerea Teatrului Tamási Áron le-a considerat reprezentative pentru festival. Astfel, iubitorii de teatru din Sfântu Gheorghe, dar şi din alte zone ale ţării, care vor participa la eveniment, vor avea prilejul să vadă producţii precum „Pescăruşul”, de la Teatrul Naţional din Novi Sad; „Nancy”, Nowy Teatr din Varşovia; „Miranda”, după „Furtuna” de Shakespeare, produs de Compania OKT din Lituania; „Secretele noastre”, producţie a Companiei Pintér Béla din Budapesta; „Contra democraţiei”, producţie a Teatrului Odeon din Bucureşti, în regia lui Alexandru Dabija; „Moliendo café”, coproducţie Compania Csíky Gergely şi Teatrul German din Timişoara, în regia lui Silviu Purcărete; „Visul unei nopţi de vară”, producţie a Teatrului Naţional din Budapesta; „Opera Ultima”, producţie a Teatrului Novosadsko Pozorište din Novi Sad.

Calitatea spectacolelor de la Reflex 2015 este garantată de însuşi directorul Teatrului Tamási Áron, care a optat pentru producţii premiate, dar numai după ce le-a vizionat şi a căpătat convingerea că acestea nu sunt lăudate sau premiate pe nedrept.

Festival important pentru Sfântu Gheorghe

Vorbind despre Reflex, primarul Antal Árpád a precizat că, pe lângă faptul că acest festival este unul foarte curajos, aşa cum a fost calificat şi de criticii de specialitate, el este deosebit de important pentru comunitatea din Sfântu Gheorghe cu precădere în contextul în care luni, la Bucureşti, oraşul îşi va depune oficial candidatura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. „Noi o să rămânem mereu un spaţiu cultural deschis, şi asta în timp ce la Cluj Napoca se vede o închidere, referitor la blocajul în jurul plăcuţelor în cele trei limbi ale comunităţilor de acolo”, a afirmat edilul municipiului.

Apărut în 2009, la 60 de ani de la înfiinţarea Teatrului Tamási Áron, Festivalul Internaţional de Teatru Reflex a devenit un adevărat brand al oraşului Sfântu Gheorghe, pe care îl promovează drept un spaţiu multicultural cu identitate unică, cu instituţii capabile a organiza şi a găzdui o întâlnire artistică între Centrul, Estul şi Vestul Europei teatrale. Cu toate acestea, organizatorii nu pot garanta că vor reuşi să continue festivalul şi în anii ce vor urma, date fiind multiplele schimbări la nivelul conducerii Ministerului Culturii, care a contribuit financiar la ediţiile anterioare, dar care în acest an încă nu a oferit un răspuns privind implicarea în organizarea acestui eveniment. Prin urmare, fiind un festival de proporţii, care are nevoie de un buget foarte mare, este greu de anticipat în ce măsură se va putea duce mai departe în ediţii viitoare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.