ACTUALITATE 17 februarie 2015

Azi încep „Zilele porţilor deschise” pentru clasele pregătitoare

de Mirela Cara Dragu | 464 vizualizări

Înscrierea copiilor la grupa pregătitoare este un proces de durată

Inspectorul şcolar general Keresztély Irma a vorbit pe larg, într-o conferinţă de presă organizată marţi, despre etapele prin care se face înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2015-2016, cu începere din 16 februarie.

Prima condiţie pentru a merge în clasa pregătitoare este aceea ca preşcolarii să fi împlinit vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2015 şi să fie dezvoltaţi corespunzător cu vârsta respectivă. În cazul în care copiii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015 vor putea fi înscrişi la grupa pregătitoare doar dacă se va constata că au o dezvoltare psihosomatică adecvată. În caz contrar, ei vor fi înscrişi în grupa mare din învăţământul preşcolar. În acest scop, copiii vor fi supuşi unei evaluări făcute de un specialist în domeniu, iar rezultatele comunicate de aceştia nu vor putea fi contestate. Evaluarea nivelului dezvoltării psihosomatice a preşcolarilor se va face în baza unei programări prealabile şi se va efectua în centre de evaluare, în conformitate cu metodologia stabilită de lege în acest sens. Arondarea unităţilor de învăţământ la aceste centre de evaluare este disponibilă pe site-ul www.isj.educv.ro sau www.cjraecovasna.ro, unde sunt prezentate în detaliu toate etapele înscrierii copiilor la grupa 0.

În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2015, inspectoratele şcolare sau unităţile de învăţământ vor consilia părinţii în privinţa deciziei optime în interesul educaţional al copilului. Acestora li se va aduce la cunoştinţă că solicitarea lor va primi soluţionare numai după evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor. Programarea copiilor pentru evaluare se realizează la secretariatul unităţii de învăţământ în conformitate cu arondarea.

Pentru efectuarea evaluării, părinţii vor solicita în scris evaluarea, completând online o cerere tipizată, care va trebui însă semnată şi depusă la centrul de evaluare. Criteriile de evaluare sunt cele stabilite de către MECS, privind nivelul de dezvoltare pentru clasa pregătitoare, respectiv pentru clasa I.

„Ceea ce aş dori să accentuez, pentru că nu voi intra în detalii, sunt foarte multe informaţii care sunt postate şi pe site-ul inspectoratului şi trebuie să se regăsească afişat şi în avizierul unităţilor de învăţământ, şi la grădiniţe, şi la şcolile cu învăţământ primar este următorul: cu toate că pe data de 16 februarie a debutat propriu-zis înscrierea copiilor în învăţământul primar, deci în clasa pregătitoare, părinţii deocamdată nu trebuie să completeze absolut nimic, nu trebuie să meargă la şcoală pentru a completa o cerere. În perioada 18-26 februarie, fiecare unitate de învăţământ organizează „Ziua porţilor deschise” la nivelul unităţii de învăţământ. Aceasta se anunţă şi în ziar, dar se anunţă şi pe site-ul inspectoratului şcolar respectiv. De „Ziua porţilor deschise”, părinţii copiilor care încep clasa pregătitoare se duc la şcoli. Vor fi vizitate sălile de clasă în care se va desfăşura activitatea în anul şcolar următor, respectiv chiar se poate asista la anumite activităţi în cadrul orelor de la clasele pregătitoare deja existente, iar şcoala îşi a prezenta oferta educaţională – ce facilităţi sau programe oferă copiilor. În perioada 16-27 februarie, în fiecare grădiniţă are loc informarea părinţilor despre procedura şi modalitatea de înscriere a copiilor la grădiniţe”, ne-a informat inspectorul şcolar Keresztély Irma.

Calendarul succint al înscrierilor în grupa pregătitoare:

16 februarie – afişarea circumscripţiilor şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate. Se va afişa totodată şi programul de completare a cererilor tip de înscriere şi programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi.

16-27 februarie – perioadă de informare a părinţilor privind etapele care trebuie parcurse în vederea înscrierii copiilor la grupa pregătitoare.

18-26 februarie – „Ziua porţilor deschise” în şcoli. Părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ.

23 februarie - 13 martie – completarea cererilor de înscriere de către părinţi.

20-21 martie – afişarea listelor cu candidaţii înmatriculaţi, locurile rămase libere şi copiii neînscrişi după prima etapă.

Criteriile generale de departajare a copiilor în vederea înscrierii la o anumită unitate de învăţământ sunt disponibile pe site-ul inspectoratului şi le vor fi expuse părinţilor în zilele rezervate pentru informarea corespunzătoare a acestora în unităţile de învăţământ.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.