ACTUALITATE 17 februarie 2015

„Bronz” pentru Clusterul Regional AgroFood, din partea Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor

de Mirela Cara Dragu | 547 vizualizări

Organizaţia internaţională ESCA (European Secretariat for Cluster Analysis / Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor) a evaluat recent Clusterul Regional AgroFood căruia i-a acordat calificativul „bronz” conform Iniţiativei Europene pentru Excelenţa Clusterelor (ECEI). Mai exact, este vorba despre un certificat care atestă iniţierea procesului de îmbunătăţire a calităţii managementului, valabil pe o perioadă de 2 ani. Eticheta „Bronz” poate fi utilizată în primul rând cu scop de promovare, pentru a facilita accesul la oportunităţi de colaborare cu clusterele din Europa, la parteneriate şi dezvoltarea de proiecte comune.

Pentru cei nespecializaţi, clusterul reprezintă o structură definită de concentrare geografică de companii şi instituţii interconectate într-un anumit domeniu, cu potenţial de stimulare a inovării şi de îmbunătăţire a productivităţii prin mecanisme de cooperare dezvoltate în interiorul şi în afara structurii. În România funcţionează la stadiul incipient circa 73 de clustere, 13 dintre acestea având la momentul actual atribuită eticheta de „bronz”.

Dincolo de onoarea pe care i-o face această etichetă, Clusterul AgroFood a devenit mai vizibil, putând astfel să participe în consorţii internaţionale care contribuie la dezvoltarea relaţiilor, transferului de cunoştinţe de calitate şi preluarea bunelor practici. Acest calificativ va avea efect şi asuprea creşterii clusterului. Conform celor precizate de preşedintele Agrofood, Vajda Lajos, până în momentul de faţă în ţara noastră încă nu au fost acordate etichete de tip „Aur” sau „Argint”, însă sunt şanse reale să se ajungă în viitor la obţinerea unor astfel de calificative.

Recunoaşterea europeană a clusterului Agrofood este un pas important în dezvoltarea economico-agrară zonală, dar şi naţională, iar elementul interesant al clusterului, cel care contribuie într-o măsură însemnată la concretizarea obiectivelor propuse este acela că „noi, cei din clustere, ne bazăm foarte mult pe cooperare. Noi dorim să ne unim forţele în vederea dezvoltării prin cooperare şi respingem ideea de luptă. Noi nu luptăm, noi cooperăm”, a afirmat Vajda Lajos, care a punctat totodată şi importanţa răbdării pe care o implică activităţile pe care le desfăşoară împreună cu asociaţii săi, dar mai ales hotărârea de a dezvolta, înainte de a urmări obţinerea de profituri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.